SwePub
Sök i SwePub databas

  Extended search

Träfflista för sökning "WFRF:(Beiron Jens) "

Search: WFRF:(Beiron Jens)

  • Result 1-6 of 6
Sort/group result
   
EnumerationReferenceCoverFind
1.
  • Beiron, Jens (author)
  • Drifteffektivisering av installationssystem i fastigheter : Förstudie
  • 1997
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • It is possible to improve the energy efficiency of HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) systems with the help of building energy management systems. Through deeper knowledge of the dynamics of the system the staff is able to choose a more effective management strategy. Statistics from the energy management system will inform about the system behaviour. It is possible to collect and present the statistics needed thanks to the fast development of information technology and the introduction of computer based building management system.A research project will investigate methods for creation of individual models of HVAC systems based on measurement data. Each system will then be simulated for different operating conditions. As a result of the simulation an optimal management strategy can be chosen. Different performance ratios will be used to evaluate the level of energy efficiency. The performance ratios should be defined so that they can be calculated from measurement data.This pilot study presents the background, purpose and method of the project. Some examples will be given to illustrate ineffective use due to a badly chosen management strategy.SammanfattningInstallationssystem kan drifteffektiviseras genom utnyttjande av driftstatistik. Genom att lära känna sin anläggning kan driftteknikern lättare fatta beslut om optimalaste driftstrategi. Med en förbättrad driftstatistik får teknikern många viktiga upplysningar om anläggningens dynamik och beteende. Som konsekvens av den snabba utvecklingen inom informationsteknologin samt införandet av datorstödda styr- och övervakningssystem finns möjligheter till omfattande datainsamling.Ett forskningsprojektet skall undersöka metoder att utifrån insamlad driftstatistik skapa individuella modeller av installationssystem. Modellen skall för varje enskild anläggning senare kunna utnyttjas för att simulera olika driftfall och därmed kunna optimera valet av driftstrategi. Olika nyckeltal kommer att användas för att utvärdera och följa upp effektiviseringsarbetet. Nyckeltalen skall definieras så att de kan beräknas utifrån insamlad driftstatistik.Denna förstudie beskriver bakgrund, syfte och metodval för projektet. Ett par exempel från utförda mätningar visar på typiska fall av energiineffektivitet som konsekvens av felaktigt vald driftstrategi.
  •  
2.
  • Beiron, Jens, 1959- (author)
  • Drifterfarenheter från en energieffektiv skola : Vargbroskolan i Storfors
  • 2010
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Vargbroskolan i Storfors kommun har byggts med ambitionen att minimera energianvändningen utan att ge avkall på inneklimatet. Byggnaden är mycket välisolerad och har ett hybridventilationssystem. Denna rapport redovisar erfarenheter från de inledande två driftåren med fokus på energianvändning och inneklimat.Rapporten ingår som del i redovisningen av Demonstrationsprojekt 2006:05,Vargbroskolan, vilket är finansierat inom ramen för Energimyndighetensprogram för Passivhus och Lågenergihus.Vargbroskolan är en grundskola för årskurs 4-9 med ca 270 elever. Totala golvytan är ca 4030 m2. Byggnaden togs i drift januari 2008.
  •  
3.
  • Beiron, Jens, 1959-, et al. (author)
  • Drifterfarenheter från ett superisolerat flerbostadshus : Kv SEGLET, Karlstad
  • 2010
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Seglet är ett 12-vånings punkthus med 44 lägenheter beläget i Karlstad. Byggherre är Karlstads Bostads AB. Huset är byggt med mycket höga ambitioner när det gäller kvalitet och resurshushållning och togs i drift i börjanav 2007.Denna rapport redovisar klimatskalets egenskaper och funktion samt utformningen av installationssystemen för värme, ventilation och tappvatten.Rapporten beskriver också drifterfarenheterna från de första årens drift samt de förbättringsåtgärder som utförts.Seglets lösningar visar att energieffektivisering och inneklimat kan gå hand ihand. Konceptet med en enkel förvärmning av tilluften löser två problem. Dels kan tilluften tillföras lägenheten utan risk för drag och dels saknar det FTX-systemets nackdelar med utökat servicebehov för filterbyten och ökad elanvändning för tilluftsfläkten. Det välisolerade och täta klimatskalet ger en komfortabel inomhusmiljö. Den befarade risken med höga rumstemperaturer sommartid har inte besannats. Tack vare genomtänkta fönsterplaceringar med solskyddsglas där så är befogat samt goda möjligheter till effektiv vädring har lägenheterna samma temperaturnivå sommartid som motsvarande lägenheter i normalisolerade byggnader. Byggnaden är mycket resurseffektiv med låga förbrukningstal på både energi och vatten. Då största delen av värmebehovet täcks med fjärrvärme står sig byggnaden mycket väl i en jämförande miljöbedömning.Nyckeltal för klimatskal och energianvändningMedelvärde för klimatskalets värmeisolering, Um, W/m2,K ca 0,21Luftläckage, läckflöde vid provtryckning till 50 Pa, l/s,m2Aomg 0,13Specifik energianvändning, kWh/m2,år 58  
  •  
4.
  •  
5.
  •  
6.
  • Sköldberg, Håkan, et al. (author)
  • BIO-CCS I FJÄRRVÄRMESEKTORN – SYNTES
  • 2022
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Den svenska fjärrvärmesektorn har stor potential att bidra med negativa koldioxidutsläpp genom bio-CCS, minst 10 Mton per år. Den största osäkerheten beträffande möjligheterna för bio-CCS gäller marknads förutsättningarna. Uppvärmningsbranschen har en vision om att år 2045 utgöra en kolsänka. Ett sätt att åstadkomma detta är genom att avskilja och lagra koldioxidutsläpp med biogent ursprung. Ett antal fjärrvärmeföretag har redan olika långt gångna planer på att satsa på bio-CCS. De har sett ett värde i att samarbeta kring hur detta kan åstadkommas. Ett led i detta är projektet Bio-CCS i fjärrvärmesektorn som består av ett gediget underlag baserat på forskning kring olika aspekter av frågan samt en strategi baserad på det underlaget. I denna rapport redovisas en syntes av detta forskningsarbete. Projektet visar att fjärrvärmesektorn har stor teoretisk potential att bidra med negativa koldioxidutsläpp, minst 10 Mton per år. I huvudsak är avskiljning, transport och lagring av koldioxid beprövad teknik även om tillämpningen i detta fall är ny. Även om bio-CCS är förknippad med energianvändning så bidrar tekniken sett ur ett systemperspektiv med stor nytta för att minska koldioxid[1]utsläppen. Bio-CCS är en relativt dyr teknik och det är angeläget att utnyttja samverkan och kluster för att exempelvis skapa ökad kostnadseffektivitet i transport och mellanlagring. Tillgång till lagringsplatser är en förutsättning för framgång och flera alternativ bedöms bli tillgängliga. Det kan dock uppstå konkurrens om tillgången till lagringsplatserna. De regelmässiga förutsättningarna för bio-CCS i Sverige har förbättrats avsevärt de senaste dryga decenniet. Flera regelmässiga hinder kvarstår dock. En del utgör mindre barriärer, andra är av mer betydande karaktär. Den största osäkerheten beträffande möjligheterna för bio-CCS gäller ekonomin. Flera potentiella finansieringsmetoder har studerats, både stöd, regleringar och frivilligmarknader. Det finns fortfarande oklarheter kring syftet med planerade stöd och det framtida ägandet av de negativa utsläppen. Det genomförda projektet har skapat ett forum för kunskapsuppbyggnad, erfarenhetsutbyte och nätverkande, vilket de deltagande företagen bedömt vara mycket värdefullt.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Result 1-6 of 6

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view