SwePub
Sök i SwePub databas

  Extended search

Träfflista för sökning "WFRF:(Medin Mats) "

Search: WFRF:(Medin Mats)

  • Result 1-8 of 8
Sort/group result
   
EnumerationReferenceCoverFind
1.
  •  
2.
  • Medin, Mats, et al. (author)
  • Bottenfauna i Stockholms län 2000 : En undersökning av bottenfaunan i tre sjöar och ett vattendrag
  • 2000
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Under senare år har det blivit vanligt med biologiska undersökningar i vatten.  Det har visat sig att biologiska undersökningar, t ex bottenfauna i rinnande vatten, har många fördelar jämfört med enbart fysikalisk-kemiska mätningar. De viktigaste fördelarna är att man direkt undersöker de organismer man vill skydda och bevara samt att man får en integrerad bild av påverkan av flera olika faktorer under lång tid. Det är t ex mycket svårt att med punktvisa kemiska mätningar bestämma det lägsta pH-värdet, och därmed försurningsgraden, under året i ett vattendrag. Bottenfaunan fungerar som en bra indikator vid försurningsbedömningar eftersom känsliga arter kan dö efter bara några timmars påverkan. Viktigt är också att bottenfaunan inte bara är en indikator på miljöförändringar, utan i sig utgör ett naturvärde och ett inslag i den biologiska mångfalden.På uppdrag av länsstyrelsen i Stockholms län har Medins Sjö- och Åbiologi ABunder våren 2000 genomfört bottenfaunaundersökningar i tre sjöar (litoral) och i ett vattendrag. Undersökningens målsättning var bl a att:• utifrån bottenfaunan bedöma försurningspåverkan• skapa referensdata för framtida undersökningar
  •  
3.
  • Medin, Mats, et al. (author)
  • Bottenfauna i Värmlands län 2011 Del 1
  • 2011
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • På uppdrag av Länsstyrelsen i Värmlands län har Medins Biologi AB under hösten 2011genomfört bottenfaunaundersökningar i ett stort antal sjöar och vattendrag. Undersökningarnautfördes inom ramen för kalkningsuppföljning i länet. Utifrån en sammanvägningav artsammansättning och flera index har resultatet av bottenfaunaundersökningenexpertbedömts med avseende på surhet, näringsämnesbelastning och hydromorfologiskpåverkan.Bottenfaunan statusklassades enligt Naturvårdsverkets bedömningsgrundermed avseende på surhet, ekologisk status och eutrofiering. Materialet har även använtsför att utvärdera bottenfaunans naturvärde.Sammanlagt undersöktes 121 lokaler, varav 106 ingår i någon form av kalkningsprojektoch 15 var okalkade referenslokaler. Av de undersökta lokalerna hade 9 lokaler inteprovtagits tidigare. Bland de 121 undersökta lokalerna var 95 lokaliserade i vattendragoch 26 i sjöars litoraler (strandzon). Jämfört med de närmast föregående undersökningarnavisade årets undersökning på en relativt oförändrad försurningssituation men andelenlokaler som bedömdes som sura hade ökat något.Av de kalkade lokalerna indikerade bottenfaunan nära neutrala förhållanden vid 31 lokaleroch måttligt sura vid 49 (Tabell 1). Detta innebar att 75 % av de kalkade lokalernabedömdes tillhöra de två högsta klasserna. Resultatet var bra och visar att kalkningsverksamhetenfungerar väl. Vidare bedömdes förhållandena vara sura vid 26 och mycketsura vid 2 kalkade lokaler. Här bedömdes kalkningsverksamheten alltså ännu inte halyckats fullt ut med att återställa bottenfaunan.Vid 10 okalkade lokaler bedömdes förhållandena vara nära neutrala till måttligt sura ochvid fem av de okalkade lokalerna bedömdes förhållandena vara sura (1 lokal) ellermycket sura (4 lokaler) med avseende på bottenfaunan.Enligt vår bedömning var statusen med avseende på eutrofiering hög till god på nästanalla av de undersökta lokalerna. Detta kan sägas vara ett förväntat resultat eftersom urvaletav lokaler var riktat mot näringsfattiga vattendrag i försurningsdrabbade regioner.Endast en lokal bedömdes vara måttligt påverkade av näringsämnen. En närmare beskrivningav lokalerna samt en motivering till bedömningarna redovisas i Bilaga 1.Med avseende på bottenfaunan bedömdes fyra av de undersökta lokalerna hysa myckethöga naturvärden. Vid 15 lokaler bedömdes bottenfaunan hysa höga naturvärden.Det funna antalet arter bedömdes som högt vid fyra lokaler i sjöar (116 i Skårdalsvattnet,6 i Östen, och 100, 101 i Alstern) och vid fyra lokaler i rinnande vatten (lokal 124 iÄlgån, 33 i Billan och 117, 118 i Klarälven).Vid undersökningarna påträffades två rödlistade arter, flodkräftanAstacus astacus (hotstatusCR - akut hotad) och skinbaggenSigara hellensii (hotstatus VU – sårbar). Totaltpåträffades 26 arter som kan betecknas som ovanliga i södra och mellersta Sverige.
  •  
4.
  • Nilsson, Carin, et al. (author)
  • Bottenfauna i Jönköpings län 2002
  • 2003
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • På uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköpings län har Medins Sjö- och Åbiologi AB under hösten 2002 utfört bottenfaunaundersökningar i kalkade vattendrag. Undersökningen har utförts enligt en standardiserad metod så kallad sparkprovtagning (SS-EN 27 828). Den huvudsakliga målsättningen var att utifrån bottenfaunan bedöma graden av försurningspåverkan och därmed ge underlag för den framtida kalkningsverksamheten i länet. Dessutom har påverkansgraden av näringsämnen/organiskt material och eventuell annan påverkan samt bottenfaunans naturvärden bedömts vid de olika lokalerna. Sammanlagt har 40 lokaler undersökts. Av dessa ingår 36 stycken i olika kalkningsprojekt medan de resterande fyra är okalkade referenser. Av de kalkade lokalerna bedömdes 22 (60 %) som ej eller obetydligt påverkade av försurning. Tolv av de kalkade lokalerna bedömdes som betydligt påverkade och två bedömdes som starkt eller mycket starkt påverkade av försurning. Vad avser de okalkade referenslokalerna så bedömdes tre som ej eller obetydligt påverkade av försurning och en som starkt eller mycket starkt påverkad av försurning. Ingen av de undersökta lokalerna bedömdes som betydligt påverkad av näringsämnen/organiskt material En lokal bedömdes dock vara på verkad av grävning (annan påverkan). Av de undersökta lokalerna bedömdes två ha mycket höga naturvärden och fem ha höga naturvärden med avseende på bottenfaunan. Fyra rödlistade arter noterades i undersökningen. På samtliga av de undersökta lokalerna har bottenfaunan undersökts tidigare. På tre av lokalerna har försurningssituationen förbättrats men på sex har den försämrats, i övrigt är bedömningarna oförändrade. Samtliga okalkade lokaler har en oförändrad försurningsstatus.
  •  
5.
  •  
6.
  • Svensson, Jan-Erik, et al. (author)
  • Växtplankton i 12 sjöar i Västmanlands län 2011 : Klassificering av ekologisk status
  • 2011
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • SammanfattningUtfallet av den formella klassningen av näringsstatus sammanfattas i tabell 1. Av de 12 undersökta sjöarna uppnådde 5 sjöar god eller bättre sammanvägd näringsstatus. I övriga sjöar klassificerades näringsstatusen som måttlig (3 sjöar) eller otillfredsställande (4 sjöar). I de flesta fall kan resultaten från växtplanktonundersökningen förklaras av sjöns halter av näringsämnen, med undantag för Tjurlången som hade bättre status än förväntat utifrån näringshalterna.Gonyostomumpåträffades i 7 av de 12 sjöarna men dess biomassa påverkade inte i något fall den sammanvägda statusklassningen. Ingen sjö i undersökningen hade ett växtplanktonsamhälle som är märkbart påverkat av försurning.
  •  
7.
  • Svensson, Jan-Erik, et al. (author)
  • Växtplankton i 33 sjöar i Västmanlands,Stockholms och Dalarnas län 2011 : Klassificering av ekologisk status
  • 2012
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Utfallet av den formella klassningen av näringsstatus sammanfattas i tabell 5. Av de 33undersökta sjöarna uppnådde åtta sjöar god eller bättre sammanvägd näringsstatus. Iövriga sjöar klassificerades näringsstatusen som måttlig (13 sjöar), otillfredsställande(10 sjöar) eller dålig (två sjöar). I flertalet fall kan resultaten från växtplanktonundersökningenförklaras av sjöns halter av näringsämnen men det fanns även några undantag.Norra Viggen, Övre Milsbosjön och Lången hade sämre status än vad deras näringshalterindikerar medan Tjurlången, Övre Ärtsjön och Hessesjön hade bättre statusän förväntat utifrån näringshalterna.Gonyostomumpåträffades i 13 av de 33 sjöarna men dess biomassa påverkade inte inågot fall den sammanvägda statusklassningen. Ingen sjö i undersökningen hade ettväxtplanktonsamhälle som är märkbart påverkat av försurning.Tabell 5. Sammanvägd näringsstatus samt status utifrån växtplanktonundersökningens delparametrar i 33sjöar i Västmanlands, Stockholms och Dalarnas län i augusti 2011.Västmanlands länSammanvägdnäringsstatusTotalbiomassaAndelcyanobakterier TPI1 TjurlångenGod Måttlig Hög Måttlig2 HögsjönGod God Hög God3 VästlandasjönOtillfredsställande Dålig Otillfredsställande Otillfredsställande4 RölenMåttlig Måttlig God Måttlig5 LillsvanMåttlig Dålig Hög Otillfredsställande6 HällsjönOtillfredsställande Dålig Otillfredsställande Otillfredsställande7 FläcksjönOtillfredsställande Dålig Otillfredsställande Otillfredsställande8 LångforsenGod God Hög Måttlig9 MärrsjönHög God Hög Hög10 HörendesjönMåttlig God God Otillfredsställande11 SnytenGod God God Måttlig12 LångsjönOtillfredsställande Måttlig Otillfredsställande OtillfredsställandeStockholms län13 MuskanMåttlig God Otillfredsställande Måttlig14 LångsjönGod Hög God Måttlig15 VällingenMåttlig God Måttlig Måttlig16 Lilla UllfjärdenOtillfredsställande Måttlig Otillfredsställande Otillfredsställande17 ErkenMåttlig God God Otillfredsställande18 TuringenMåttlig God God Måttlig19 OrlångenOtillfredsställande Måttlig Otillfredsställande Otillfredsställande20 NorrvikenMåttlig Otillfredsställande Hög MåttligDalarnas län21 VansjönGod God Hög Otillfredsställande22 BuskasjönOtillfredsställande Dålig God Otillfredsställande23 NävdenOtillfredsställande Dålig Måttlig Otillfredsställande24 Norra ViggenDålig Dålig Dålig Otillfredsställande25 FlinssjönMåttlig Otillfredsställande Hög Otillfredsställande26 LångenMåttlig Otillfredsställande God Otillfredsställande27 HyenMåttlig Dålig Hög Otillfredsställande28 Övre ÄrtsjönMåttlig Dålig Hög Otillfredsställande29 LiljanGod God Hög Måttlig30 Lilla AspanMåttlig Dålig God Måttlig31 EdstjärnenOtillfredsställande Dålig Otillfredsställande Otillfredsställande32 HessesjönOtillfredsställande Dålig Måttlig Otillfredsställande33 Övre MilsbosjönDålig Dålig Dålig
  •  
8.
  • Svirelis, Justas, 1993, et al. (author)
  • Stable trapping of multiple proteins at physiological conditions using nanoscale chambers with macromolecular gates
  • 2023
  • In: Nature Communications. - 2041-1723 .- 2041-1723. ; 14:1
  • Journal article (peer-reviewed)abstract
    • The possibility to detect and analyze single or few biological molecules is very important for understanding interactions and reaction mechanisms. Ideally, the molecules should be confined to a nanoscale volume so that the observation time by optical methods can be extended. However, it has proven difficult to develop reliable, non-invasive trapping techniques for biomolecules under physiological conditions. Here we present a platform for long-term tether-free (solution phase) trapping of proteins without exposing them to any field gradient forces. We show that a responsive polymer brush can make solid state nanopores switch between a fully open and a fully closed state with respect to proteins, while always allowing the passage of solvent, ions and small molecules. This makes it possible to trap a very high number of proteins (500-1000) inside nanoscale chambers as small as one attoliter, reaching concentrations up to 60 gL−1. Our method is fully compatible with parallelization by imaging arrays of nanochambers. Additionally, we show that enzymatic cascade reactions can be performed with multiple native enzymes under full nanoscale confinement and steady supply of reactants. This platform will greatly extend the possibilities to optically analyze interactions involving multiple proteins, such as the dynamics of oligomerization events.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Result 1-8 of 8

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view