SwePub
Sök i SwePub databas

  Extended search

Träfflista för sökning "(swepub) lar1:(naturvardsverket) srt2:(2010-2019)"

Search: (swepub) lar1:(naturvardsverket) > (2010-2019)

  • Result 1-10 of 2611
Sort/group result
   
EnumerationReferenceCoverFind
1.
  • Löfgren, Stefan, et al. (author)
  • Förbättrade skattningar av Noch P-förlusterna från skog, myr och fjäll inför PLC6 - pilotprojekt
  • 2011
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Inom ramen för detta pilotprojekt har data från riksinventeringen av skog (RIS) ochsatellitscener använts för att med den statistiska metoden Probabilistic Classifierklassificera skogstillståndet på skogs- och myrmark inklusive fjäll. Vattendragsnäraskog har definierats utgående från ett virtuellt nätverksbildat vattendragsnät(VIVAN). Baserat på ca 200 slumpmässigt utvalda källvattendrag i Dalälven, Viskan,Ätran, Nissan och Lagan har därefter modeller skapats för att skatta typhalternaför N och P i bäckvattnet utgående från skogstillståndet i bäcknära och meravlägsen skog.Modellernas förklaringsgrad för Tot-N (r2=0,60) och Tot-P (r2=0,31) är betydligtbättre än de som användes i norra Sverige inom ramen för PLC5 (r2=0,25respektive (r2=0,11), vilket tyder på att det dels föreligger samband mellan avrinningsområdetsegenskaper och N och P halterna och dels att probabilistisk klassningär en användbar metod för att skatta dessa egenskaper. Ytterligare en förbättringjämfört med PLC5 är att Tot-N och Tot-P i södra Sverige samt oorganisktkväve och fosfat inte längre behöver hanteras som konstanter. Modellerna för deoorganiska fraktionerna är dock osäkra.Typhalterna är betydligt högre än de som användes inom PLC5. Orsaken tilldetta är att analysresultaten från de slumpmässigt utvalda vattendragen visar attsommartid kan närsalthalterna i skogs- och myrbäckar vara betydligt högre änmedel- och medianvärden från längre tidsperioder, som även innehåller säsongsochmellanårlig variation. De presenterade typhalterna kan därför inte okritisktanvändas för t.ex. källfördelningsmodellering. För det krävs modeller baserade påvattenkemisk information även från andra årstider.Vi stora möjligheter att ytterligare förbättra modellernas både rumsliga ochtidsmässiga precision och för att använda metodiken över hela Sverige. De förbättringarsom krävs är då främst tillgång till enhetliga satellitdata från ett begränsattidsfönster för framtagande av differensbilder (används för klassning av löv) ochprobabilistisk klassificering, en höjddatabas med högre rumslig (x-, y- och z-led)upplösning och förnyad simulering av ett virtuellt vattendragsnät alternativt enförbättrad vattendragskarta samt upprepad provtagning (data bör finnas från vår,sommar, höst och vinter) av slumpmässigt utvalda skogs- och myrvattendrag förförbättrad skattning av den temporala variationen i typhalterna. Den teknikutvecklingsom krävs på satellitscen- och höjddatabassidan bör finnas tillgänglig inom entreårsperiod, medan det inte finns medel avsatta för provtagning och analys avslumpmässigt insamlade prover från olika årstider.
  •  
2.
  • Jönsson, K. Ingemar, et al. (author)
  • Implementering av ekosystemtjänstbegreppet i kommunal verksamhet
  • 2017
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Projektet ECOSIMP handlar om förutsättningen för att implementera begreppet ekosystemtjänst, i fortsättningen kallat EST-begreppet, i kommunerna, och undersöker bland annat hur kommunala tjänstemän och politiker ser på denna utmaning. En intervjustudie genomfördes med tjänstemän och politiker i de sju medverkande kommunerna. I en studie av Malmö stad undersöktes hur ekosystemtjänst-relaterade begrepp har integrerats i översiktsplaner och utvecklats till ett verktyg i hållbar samhällsplanering. Ett annat delprojekt handlar om miljökonsekvens-bedömningar (MKB) och behovet av metodutveckling för att integrera ekosystemtjänstansatsen i MKB, där möjligheten att integrera ekosystemtjänster i den så kallade RIAM-metoden analyserades. Projektet innehåller också en analys av arbetet med att integrera ekosystemtjänster i kommunernas klimatanpassning, så kallad ekosystembaserad klimatanpassning (EbA). Slutligen redovisas en analys av det transdisciplinära arbetssättet inom ECOSIMP-projektet. Resultaten visar att EST-begreppet idag är relativt välkänt i kommunerna och att det finns en övervägande positiv inställning till det och förhoppningar om att det ska skapa större möjlighet till miljöhänsyn. Förståelsen av begreppet behöver dock fördjupas i den kommunala verksamheten och distinktionen mellan implicit och explicit användning av EST-begreppet och den relaterade EST-ansatsen förtydligas. Ett antal hinder och möjligheter för att börja använda begreppet och för att uppnå etappmålet 2018 identifierades också. Bland annat upplevs innebörden av etappmålet 2018 som oklar, och bara en mindre del av de intervjuade i kommunerna ansåg att etappmålet skulle nås. Betydelsen av att politiker och allmänhet får kännedom om, och förståelse för, EST-begreppet betonades också. Malmö framstår som ett bra exempel på hur långsiktigt arbete för en hållbar stadsutveckling kan skapa förutsättningar att integrera ekosystemtjänster i den fysiska planeringen. Analysen av EbA i kommunerna visade att initiativ relaterade till klimatanpassning och ekosystemtjänster oftast inte är samordnade, men de skulle kunna utvecklas i den riktningen genom bättre samordning mellan kommunernas olika enheter och integrering av EbA i den långsiktiga planeringen utifrån kunskap om nutida och framtida klimatrisker. Verktyg för att värdera förändringar i EST till följd av mänsklig exploatering behövs och här föreslås en utveckling av den så kallade RIAM-metoden, som kan erbjuda ett sätt att väga in olika EST i planeringen. Den transdisciplinära analysen visar på värdet av nära samverkan mellan forskning och kommuner kring implementeringen av EST-ansatsen, men också på behovet av politiskt och ekonomiskt stöd för att frigöra tid för kommunerna att delta i sådana projekt.
  •  
3.
  • Artman, Henrik, 1968-, et al. (author)
  • Effektiv miljötillsyn : slutrapport
  • 2013
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Målsättningen har varit att ta fram ny kunskap inom miljötillsynen och därigenom uppnå en effektivare miljötillsyn samt att få in nya vetenskapliga perspektiv på miljötillsyn.I rapporten studeras metoder för inspektioner och det kommunikativa samspelet mellan inspektören och företrädare för den verksamhet som inspekteras, hur den institutionella ramen för inspektionsprocessen fungerar samt visar på möjligheter att mäta effekterna av inspektioner och tillsyn.Naturvårdsverket kommer att ha resultatet som ett kunskapsunderlag i fortsatt arbete med tillsynsvägledning och utveckling av hur tillsyn och tillsynsvägledning kan följas upp och utvärderas.
  •  
4.
  • Fredman, Peter, et al. (author)
  • Friluftsliv 2014 : nationell undersökning om svenska folkets friluftsvanor
  • 2015
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Denna rapport redovisar resultaten från en nationell enkätundersökning avseende svenskarnas friluftsvanor år 2014 (december 2013 till november 2014). Enkäten utgör en viktig del i arbetet med uppföljning av friluftsliv i miljömålssystemet samt målen för friluftspolitiken (se Naturvårdsverket, 2014). Undersökningen genomfördes som en elektronisk panelundersökning (8410 intervjuer med personer bosatta i Sverige i åldersintervallet 16-84 år) och utfördes av Mittuniversitetet (i samarbete med undersökningsföretaget Norstat) på uppdrag av Naturvårdsverket. Resultaten redovisas i fyra delar som omfattar (i) friluftslivet enligt nyckelbegreppen (utövande av friluftsliv, deltagande i friluftsaktiviteter, värna och bibehålla värden för friluftslivet, tillgänglighet och buller), (ii) friluftslivet hos olika grupper, (iii) friluftslivet i miljökvalitetsmålen, samt (iv) friluftslivets förändring över tid. Från undersökningen kan bland annat noteras; - att 83 procent är ute i naturen "ganska eller mycket ofta" på längre ledigheter, 60 procent på helger och 51 procent på vardagar. - att nöjes- och motionspromenader, vistelser i skog och mark och trädgårdsarbete är de vanligaste friluftsaktiviteterna (bad är populärast på sommaren medan kälkåkning, tur- och längdskidor är populäras på vintern). - att lövskogar är den naturtyp som uppskattas mest att utöva friluftsliv i, följt av barrskogar, fjäll, odlingslandskapet och myrar (äldre skogar är betydligt mer attraktiva än ungskog och kalhyggen). - att över hälften av de svarande i hög grad haft upplevelser av trygghet, återhämtning och en naturpräglad miljö vid det senaste friluftstillfället. - att nästan hälften av de svarande i någon grad upplever brist på lämpliga platser eller områden för att ägna sig åt friluftsaktiviteter i den utsträckning man önskar. - att friluftsliv till havs, i skärgård eller till fjälls ofta sker långt från hemmet. - att ca 30 procent har upplevt någon grad av buller vid senaste friluftstillfället (främst från trafik, vägar och flyg). - att på vardagar är kvinnor ute oftare i naturen än män, äldre personer är ute oftare än yngre, personer bosatta på landsbygden är ute oftare än personer i storstäder, personer utan hemmavarande barn under 18 år är ute oftare än personer med barn i samma ålder, och personer som vuxit upp i Europa är ute oftare i naturen än personer som själva, eller vars far eller mor, växt upp utanför Europa. - att brist på tid är det vanligaste hindret för utövande av friluftsaktiviteter (andra vanliga hinder är att man saknar någon att utöva aktiviteten med, att man saknar lämpliga områden eller familjesituationen). - att yngre personer har sämre kunskaper om allemansrätten jämfört med äldre personer.
  •  
5.
  • Mårtensson, Fredrika, et al. (author)
  • Den nyttiga utevistelsen? Forskningsperspektiv på naturkontaktens betydelse för barns hälsa och miljöengagemang
  • 2011
  • Book (other academic/artistic)abstract
    • Denna syntes är ett försök att överblicka forskning om hälsoeffekter av barns utevistelse och utelekar. De fyra forskarna bidrar med sina olika perspektiv: Mårtensson skriver om barns lek i staden och om stadsplanering. Lisberg Jensen ger ett humanekologiskt perspektiv och reder ut de olika argument som anförs för nyttan med barns utevistelse. Söderström, som är läkare, skriver om positiva och negativa hälsoeffekter av barns utevistelse. Öhman, i sin tur, ger ett pedagogiskt perspektiv och skriver om lärande och naturkontakt. Författarna har också skrivit en gemensam syntestext, där de diskuterar det komplexa ämnet barns naturkontakt.
  •  
6.
  • Svanström, Stefan, et al. (author)
  • Förbättrade koordinater av tillståndspliktiga anläggningar i svenska miljörapporteringsportalen
  • 2013
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Den här rapporten har tagits fram på uppdrag av HaV, Havs- ochvattenmyndigheten. Varje år lämnar tillståndspliktiga verksamheter in miljörapporterenligt miljöbalken. Miljörapporterna granskas av tillsynsmyndigheter viasvenska miljödataportalen (SMP).I SMP samlas allt mer och allt bättre information om tillståndspliktiga verksamheter.En av informationsmängderna som framgår via miljörapporterna är(uppgifter om) det geografiska läget för verksamheternas anläggningar medtillhörande utsläppspunkter. Vad gäller den geografiska kvalitén avseendekoordinater för anläggningar och utsläppspunkter har det visat sig att den inteförbättrats i samma omfattning.När beräkningar på förfinade områdesindelningar efterfrågas alltmer ställer detockså högre krav på att koordinaterna i SMP är korrekta för att undvika felklassningarav områden. Både anläggningskoordinater och utsläppskoordinater ärrelevanta i samband med beräkningar och rapportering. Anläggningskoordinater ärrelevanta i samband med rapportering enligt E-PRTR. Vid beräkningar av utsläpptill vattenområden är utsläppskoordinater mest relevanta för att utsläppen skakunna räknas till rätt vattenområde.I projektet har 556 punktkällor från SMP, vilka anses ha en större påverkan påutsläpp till vatten, granskats maskinellt utifrån kvalitén på de angivnakoordinaterna för anläggningspunkter och utsläppspunkter. Via granskningen har25 procent av anläggningspunkterna försetts med uppdaterade koordinater. Förutsläppspunkterna har 55 procent försetts med koordinater eller påpekanden och ettberäknat avstånd till närmaste vatten har tagits fram (se tabell nedan).Koordinaterna för utsläppspunkter har kunnat anges via studier av miljörapportereller i de fall koordinatpar förväxlats i SMP.Inom projektet har även 104 miljörapporter, främst industrianläggningar, granskatsför att finna utsläppskoordinater. I 88 av fallen kunde recipienter utläsas viamiljörapporterna.I samband med granskningen har även andra fel i rapporteringen upptäckts vilkettas upp i rapporten.Tabell 1: Antal intakta och förändrade koordinater för anläggnings- och utsläppspunkterTyp av koordinat Antal ProcentAnläggningskoordinat intakt 417 75Anläggningskoordinat förändrad 139 25Utsläppskoordinat intakt 250 45Utsläppskoordinat förändrad 306 55
  •  
7.
  •  
8.
  • Holmberg, John, 1963, et al. (author)
  • Low-carbon transitions and the good life
  • 2012
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • A transition to a low-carbon economy requires farreaching reductions in emissions, which in addition will have to take place at the same time as the global population is growing. A growing population also makes ever greater demands on welfare, while the ecological, social and economic systems that have to sustain this development are already under severe strain. It is commonly argued that emission reductions in a growing world economy can and should be achieved by technical innovations so that the transition to a low-carbon economy does not imply a negative impact on human well-being.This report discusses whether there might perhaps be another way of understanding the situation. Is the presumed linkage between well-being and climate impact always negative? Could a greater focus on human well-being be a driver of, rather than an obstacle to, sustainable development? This report attempts to identify possible strategies to support both [the good life] and decreased emissions. By adopting this research approach, the authors aim to make a contribution to the discussion of low-carbon transitions in society.
  •  
9.
  • Wall-Reinius, Sandra, 1974-, et al. (author)
  • Vägar till mångfunktionella landskap: En pilotmodell i Jämtlandsfjällen
  • 2018
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • I den här rapporten presenteras resultat och slutsatser från forskningsprojektet ”Vägar till mångfunktionella landskap: en pilotmodell i Jämtlandsfjällen” (Negotiating pathways to multifunctional landscapes – a pilot model in the Jämtland Mountains), finansierat av Naturvårdsverket tillsammans med Riksantikvarieämbetet inom ramen för forskningssatsningen ”Storslagen Fjällmiljö” (www.storslagnafjall.se). Som projektets titel antyder så är olika vägval, förhandlingar och diskussioner om hur landskapet kan brukas av många intressenter centralt. Projektets specifika syfte har varit att analysera i) bevarande och skydd i ett mångfunktionellt landskap, ii) historisk och nutida användning av fjälleder, och iii) leder i förvaltningen och finansiering av leder. Förhoppningen är att forskningen kan utgöra underlag för diskussion och dialog som kan leda fram till beslut som bidrar till att minska intressemotsättningar mellan fjällens olika aktörer och därmed bidra till en mer hållbar utveckling för alla i fjällandskapet. Södra Jämtlandsfjällen används av flera olika grupper med olika intressen och olika förväntningar, uppfattningar och värderingar om landskapet och dess användning. Det finns stora utmaningar i att hantera och balansera ett komplext mångfunktionellt landskap med många värden, intressen och behov (natur- och kulturmiljövård, skyddade områden, lokal användning, rennäring, friluftsliv och turism). Delar av den problematik som vi studerat har sina orsaker i att olika människor både beskriver och använder landskapet på vitt skilda sätt. Resultat visar att personer företrädesvis inom myndigheter och inom turismnäringen beskriver fjällen som ett av människan i det närmaste orört område eller som vildmark trots att landskapet nyttjas av olika intressegrupper. Personer som bor och verkar i området regelbundet betonar generellt sett mer området som ett vardagslandskap och arbetslandskap, vilket inte hindrar att de sätter ett stort värde på dess skönhet och mångfald. Mångbrukandet av landskapet i södra Jämtlandsfjällen liksom de många idéerna om vad landskapet är och ska vara, kopplar också till frågor kring bevarande och skydd. Studieområdet har varit föremål för diskussioner om en nationalpark som skyddsform och i den pågående nationalparksprocessen inkluderas även ett deluppdrag för länsstyrelsen att genomföra en ledutredning. Det är vår förhoppning att resultat från forskningen om bevarande och skydd i ett mångfunktionellt landskap kommer till användning i den pågående nationalparksprocessen. Ledsystemet så som det ser ut i dag är resultatet av flera lager av historia, från samer, turister, forskare, pilgrimer, karoliner, jägare, fiskare, skogsarbetare, konditionsidrottare och andra. I dag har lederna genomgått en process där användandet har ökat som följd av att fler människor rör sig på fjället. Det historiska sambrukandet av stigar och leder var småskaligt, vilket var en viktig orsak till den relativa frånvaron av öppna konflikter. Enstaka vandrare störde exempelvis inte renarna i området, men ett ökat antal besökare och förlängda säsonger i besöksnäringen innebär att risken för konflikter ökar. Genom att besökstrycket blivit större på de mest populära lederna och att flera nya aktiviteter tillkommit framkom det bland vissa aktörer ett önskemål om att olika användargrupper bör ha ”sina” leder för att undvika konflikter.
  •  
10.
  • Bjärstig, Therese, 1978-, et al. (author)
  • Grön översiktsplanering i fjäll- och fjällnära landskap : Deltagande planering för en innovativ och hållbar översiktsplan för Vilhelmina kommun
  • 2018
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Översiktsplaneringen i fjällkommunerna skulle kunna vara det självklara verktyget i arbetet med att uppnå miljökvalitetsmålet "Storslagen fjällmiljö". Kommunen har som lokal myndighet en central roll i hållbar utveckling och översiktsplaneringen ska, per definition, hantera markanvändningsfrågor i ett landskapsperspektiv. Detta sker dock inte i någon större utsträckning idag och därför finns ett stort behov av att utveckla bättre metoder och processer för att göra det kommunala planeringsverktyget mer nytänkande, kunskapsbaserat och förutseende.I Vilhelmina kommun har forskarna tillsammans med myndigheter, lokala aktörer och kommunmedborgare utvecklat metoder för att ta fram en grön översiktsplan. Översiktsplanen baseras på uthållig markanvändning och omfattar faktiska natur- och kulturvärden, såväl som nuvarande och framtida förutsättningar för strategisk planering för hur olika intressen kan samsas i fjällandskapet. I projektet analyseras möjligheter och hinder en process av detta slag möter, metoder för att uppnå ett ökat engagemang och en större lokal medverkan i planprocessen.Arbetet med den gröna översiktsplanen har resulterat i ett samrådsdokument som antagits av politikerna i Vilhelmina kommun. Rapporten redovisar en stegvis modell av planeringsprocessen som ska kunna ligga till grund för liknande processer även i andra fjällkommuner och/eller landsbygdskommuner med stora landskaps- och naturtillgångar. Exempel på lärdomar är att tidigt och kontinuerligt förankra det deltagande planeringsarbetet gentemot den lokala politiken och att deltagandeprocesser måste få ta tid.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Result 1-10 of 2611
Type of publication
reports (2601)
journal article (4)
editorial collection (3)
other publication (2)
book (1)
Type of content
other academic/artistic (2557)
pop. science, debate, etc. (47)
peer-reviewed (7)
Author/Editor
Pihl-Karlsson, Gunil ... (69)
Karlsson, Per Erik (65)
Sundberg, Iréne (61)
Akselsson, Cecilia (46)
Bignert, Anders (42)
Meissner, Ylva (40)
show more...
Hellsten, Sofie (39)
Danielsson, Helena (36)
Danielsson, Sara (35)
Nyberg, Elisabeth (35)
Glimskär, Anders (34)
Faxneld, Suzanne (29)
Haglund, Peter (27)
Hansson, Katarina (27)
Glynn, Anders (26)
Brorström-Lundén, Ev ... (25)
Aune, Marie (25)
Lignell, Sanna (25)
Sörme, Louise (23)
Hårding, Ingrid (21)
Skårman, Tina (19)
Kindström, Merit (18)
Kreuger, Jenny (17)
Jarlman, Amelie (17)
Gustafsson, Tomas (17)
Cantillana, Tatiana (17)
Green, Martin (16)
Gerner, Annika (16)
Eriksson, Marie (16)
Gunnarsson, Urban (16)
Gyllenhammar, Irina (16)
Qvarfordt, Susanne (16)
Kaj, Lennart (15)
Pansar, Joakim (15)
Olsson, Jens (14)
Ericson, Ylva (14)
Kronnäs, Veronika (14)
Stenmarck, Åsa (14)
Darnerud, Per Ola (14)
Förlin, Lars (14)
Larsson, Åke (14)
Grahn, Pelle (14)
Thuresson, Mats (14)
Nilsson, Carin (13)
Gunnarsson, Jonas (13)
Sternbeck, John (13)
Sjöberg, Karin (13)
Martinsson, Anders (13)
Parkkonen, Jari (13)
Nöbelin, Fredrik (13)
show less...
University
Swedish Environmental Protection Agency (2611)
Swedish University of Agricultural Sciences (67)
IVL Swedish Environmental Research Institute (23)
Lund University (20)
Umeå University (17)
University of Gothenburg (8)
show more...
Luleå University of Technology (8)
Royal Institute of Technology (7)
Stockholm University (7)
Örebro University (6)
Mid Sweden University (5)
Chalmers University of Technology (5)
Uppsala University (3)
Swedish Museum of Natural History (3)
Kristianstad University College (2)
Halmstad University (2)
Linköping University (2)
Malmö University (2)
Södertörn University (2)
Linnaeus University (2)
Karlstad University (2)
Högskolan Dalarna (2)
University of Gävle (1)
RISE (1)
show less...
Language
Swedish (2325)
English (282)
German (3)
Albanian (1)
Research subject (UKÄ/SCB)
Natural sciences (2579)
Agricultural Sciences (43)
Social Sciences (42)
Engineering and Technology (15)
Medical and Health Sciences (12)
Humanities (4)

Year

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view