SwePub
Sök i SwePub databas

  Extended search

Träfflista för sökning "L4X0:0280 8552 srt2:(2000-2004)"

Search: L4X0:0280 8552 > (2000-2004)

  • Result 1-8 of 8
Sort/group result
   
EnumerationReferenceCoverFind
1.
  • Berner, Boel, 1945- (author)
  • Ifrågasättanden : Forskning om genus, teknik och naturvetenskap
  • 2004
  • Book (other academic/artistic)abstract
    • Vad har Boyles lag med genus att göra? Hur påverkar ny teknik arbetsfördelningen mellan könen, på jobbet och i hushållet? Finns sexism inom naturvetenskapen - och hur skulle en annorlunda, feministisk vetenskap kunna se ut?Dessa och andra frågor diskuteras i denna brett upplagda genomgång av svensk och internationell genusforskning om naturvetenskap och teknik. Den visar på nya bilder av kunskapens miljöer och kulturer, dess innehåll och betydelse.Boken analyserar feministisk kritik av könspräglade teorier och perspektiv inom en rad vetenskaper. Den diskuterar teknikens inverkan på mäns och kvinnors relationer och identiteter. Den ger kritiska reflektioner och presenterar alternativ. I ett kapitel ges en unik analys av rymdforskning sedd ur genusperspektiv.Boken vänder sig både till dem som för första gången frågar sig vad genus har med naturvetenskap och teknik att göra, och till forskare på området. Syftet är att ge överblick över en mångfacetterad forskning, ställa frågor och inspirera till fortsatt läsning och analys.
  •  
2.
  •  
3.
  •  
4.
  •  
5.
  •  
6.
  • Pettersson, Carina, 1958- (author)
  • Datorer åt många : en studie om datorn som vardagsteknik och kunskapsverktyg
  • 2001
  • Licentiate thesis (other academic/artistic)abstract
    • Datorer och IT har befunnit sig i debattens centrum under olika perioder sedan ungefär 1950. Olika aspekter av tekniken och dess konsekvenser har lyfts fram: integritetetsfrågor, utslagning eller kompetensförändring i arbetslivet, exportnäringarnas roll, tekniska nischer av high-tech osv. Nu, i början av 2000-talet är det tillgången till bredband som är den heta frågan. Denna har gjorts till huvudpunkt i den senaste IT-politiska proposition som lades fram för riksdagen (prop 1999/2000:86). För att förverkliga målet "Sverige som första land bör bli ett informationssamhälle öppet för alla" skall politiken verka för att "hushåll och företag i alla delar av Sverige bör inom de närmaste åren få tillgång till IT-infrastruktur med hög "överföringskapacitet". Tillgång till sådan kapacitet, i debatten översatt till "bredband", betraktas alltså som central.(...)
  •  
7.
  • Sanne, Johan, 1966- (author)
  • Fart och spänning : banarbetare, lokförare och tågtrafikledare om risk och riskhantering
  • 2001
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • I den här rapporten redovisar jag resultatet av en förstudie om risk och riskhantering i tågtrafiken som jag genomfört bland banarbetare, lokförare och tågtrafikledare, i och omkring Norrköping. Syftet med studien har varit att studera hur uppfattningar om risker och hur de ska hanteras skapas i olika yrkesgrupper och hur det påverkar samarbetet mellan de olika yrkesgrupperna i tågtrafiksystemet. Förstudien pekar på tre viktiga problemområden: a) de olika grupperna identifierar utifrån sin erfarenhet skilda riskobjekt, en skiljaktighet som kan orsaka problem; b) skillnader i kunskap om och förståelse för andra yrkesgruppers arbete påverkar möjligheten till en säker samverkan i kritiska situationer, samt c) de nya organisationsformer och riskhanteringsprogram som införts av högre nivåer i organisationen kan vara svåra att förena med de anställdas sätt att identifiera och hantera problem och därmed orsaka nya slags risker i systemet. Rapporten beskriver tågtrafiksystemet som ett sociotekniskt system där teknik, organisation och mänsklig aktivitet är oskiljaktigt inflätade i varandra. Det innebär att teknikens utformning bidrar till att strukturera det sätt varpå individer och grupper inom systemet agerar. Omvänt så används och förstås tekniken utifrån individers och gruppers erfarenhet, värderingar och motiv. Lokförare, tågtrafikledare och de olika teknikgrenarna bland banarbetare utgör var för sig en praktikgemenskap: en praktikgemenskap utvecklas ur det dagliga arbetet med en gemensam uppgift. Uppfattningar av risker och hur de ska hanteras måste ses i ljuset av den erfarenhet och kunskap som utvecklats inom de olika respektive praktikgemenskaper som hanterar systemet. Det är arbetet med de kunskaper som det för med sig som gör att olika praktikgemenskaper hanterar riskerna olika: kunskapenr omoch ansvaret för vissa arbetsuppgifter följer av den roll praktikgemenskapen har i systemet. Två risker kan identifieras tvärs över alla praktikgemenskaper i tågtrafiksystemet: fart och spänning.
  •  
8.
  • Wihlborg, Elin, 1970- (author)
  • Kommunala Bredbandsbyggen : Lokal politik för IT-samhället
  • 2003
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Denna rapport har skrivits inom ramen för ett forskningsprojekt i forskargruppen MITS – Människa IT och Samhälle vid tema Teknik och Social förändring, Linköpings universitet. Projektet grundas på en lång tradition av samhällsvetenskaplig forskning om IT och IT-användning bland annat i svenska kommuner och syftar till att analysera lokal politik kring bredbandsutbyggnaden och relaterade lokala IT-policyer.Detta forskningsprojekt finansieras av näringsdepartementet och Svenska Kommunförbundets FoU-råd och pågår i ytterligare två år. Vi tackar finansiärerna för att vi ges möjlighet att bedriva och utveckla forskning kring IT med ett kommunalt fokus och hoppas att resultaten kommer till användning. Vi vill även tacka pr. em. Lars Ingelstam, som bidragit till projektets tillkomst, utveckling och konstruktiv kritik på rapportens slutsatser.Forskning om kommuner vore omöjligt utan kommunernas eget stöd och engagemang. Jag vill därför tacka er alla som bidragit till detta projekt med idéer och information. Ett speciellt tack riktas till er som arbetar i lokala byalag och som ställt upp och berättat om ert arbete och smittat oss med er entusiasm.Erfarenheter från projektet har regelbundet återkopplats till både kommunerna och till näringsdepartementet via diskussioner med tjänstemän. Ett resultat av våra diskussioner med handläggare vid näringsdepartementet kan kanske skönjas i budgetpropositionens förändringar av bidragen till kommunerna för IT-infrastrukturen, vilket presenterades bara en vecka innan denna rapport trycktes. Det är sällan forskning får så handgripliga resultat, men det uppskattar vi alla och hoppas att denna rapport kommer att väcka tankar och vara till nytta för er i kommunerna och andra som bygger bredband.Huvudförfattare till denna bok och samordnare av forskningsprojektet är Elin Wihlborg, fil.dr och verksam vid tema T samt Luleå Tekniska universitet. Analyskapitlet om IT och lokal demokrati har författats av docent Jan Olsson och fil.mag Anna Bjurström vid institutionen för statsvetenskap, Örebro universitet. Analyskapitlet om IT-samhället som epokskifte har skrivits av doktorand Jonas Johansson vid tema Kommunikation, Linköpings universitet, som arbetar med en avhandling kring snarlika frågeställningar som vi ser fram emot. Underlag för hela studien och kapitlet som beskriver kommunerna har tagits fram av fil. mag. Karin Gustavsson och civilingenjör Johanna Sohl.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Result 1-8 of 8

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view