SwePub
Sök i SwePub databas

  Extended search

Träfflista för sökning "WFRF:(Näsholm Anna) srt2:(2009)"

Search: WFRF:(Näsholm Anna) > (2009)

  • Result 1-9 of 9
Sort/group result
   
EnumerationReferenceCoverFind
1.
  •  
2.
  •  
3.
  •  
4.
  • Fikse, Freddy, et al. (author)
  • Genetic parameters for carcass cuts in Irish cattle
  • 2009
  • In: Book of abstracts of the ... Annual meeting of the European Association for Animal Production. - 1382-6077. ; 15, s. 141-
  • Conference paper (other academic/artistic)
  •  
5.
  •  
6.
  • Näsholm, Anna (author)
  • Avelsindex för de svenska köttraserna
  • 2009
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Syftet med det projekt, som redovisas i denna rapport, var att ta fram underlag för att konstruera ett sammanvägt avelsindex för de svenska köttraserna. I rapporten redovisas det konstruerade indexet och de beräkningar som låg till grund för det. Avelsindexet består av tre delindex: modersindex, produktionsindex och födelseindex. Modersindex är uppbyggt av de maternella indexen för kalvningsförmåga och tillväxt från födelse till 200 dagar. I produktionsindex ingår indexen för slakttillväxt, fettgrupp och formklass. Födelseindex utgörs av indexet för kalvningsförmåga som en egenskap hos kalven. Indexen för de enskilda målegenskaperna vägs i avelsindexet samman med relativa vikter beräknade för varje målegenskap som produkten av det ekonomiska värdet och antalet diskonterade uttryck. De ekonomiska värdena för målegenskaperna beräknades med hänsyn till värdet av ett genetiskt framsteg i respektive egenskap. Antalet möjliga kalvningar och antalet slaktade djur i olika generationer och under olika år beräknades och diskonterades till betäcknings-/semineringstidpunkten. Synpunkter från rasföreningarna om en önskad profilering av de olika raserna med avseende på produktions-, moders- respektive kalvningsegenskaper beaktades också och de relativa vikterna i avelsindexet är anpassade till avelsmålen för respektive ras. Syftet har här varit att tillmötesgå respektive rasförenings önskemål om rasens plats i ett system med korsningsavel och avelsindexet har utvecklats med tydliga profiler som faderras (charolais) med hög tillväxt och goda direkta kalvningsegenskaper respektive moderras (hereford) med tyngdpunkt på maternell kalvningsförmåga samt mjölkavkastning.
  •  
7.
  •  
8.
  • Pabiou, Thierry, et al. (author)
  • Genetic parameters for carcass cut weight in Irish beef cattle
  • 2009
  • In: Journal of Animal Science. - : Oxford University Press (OUP). - 0021-8812 .- 1525-3163. ; 87, s. 3865-3876
  • Journal article (peer-reviewed)abstract
    • The objective of this study was to estimate genetic parameters for the weights of different wholesale cuts, using an experimental and a commercial data set. The experimental and commercial data sets included 413 and 635 crossbred Belgian Blue, Charolais, Limousin, Angus, Holstein, and Simmental animals, respectively. Univariate analyses using a mixed linear animal model with relationships were undertaken to estimate the heritability of cold carcass weight, carcass conformation and fat, and the cut weights, whereas a series of bivariate analyses was used to estimate the phenotypic and genetic correlations between carcass weight, carcass conformation, carcass fat, and the major primal cuts. Heritability estimates for cold carcass weight in both data sets were moderate (>0.48), whereas heritability estimates for carcass conformation and fat grading were greater in the commercial data set (>0.63) than in the experimental study (>0.33). Across both data sets, heritability estimates for wholesale cut weight in the forequarter varied from 0.03 to 0.79, whereas heritability estimates of carcass cut weight in the hindquarter varied from 0.14 to 0.86. Heritability estimates for cut weights expressed as a proportion of the entire carcass weight varied from 0.04 to 0.91. Genetic correlations were strong among the different carcass cut weights within the experimental and the commercial studies. Genetic correlations between the weights of selected carcass cuts and carcass weight were moderate to high (minimum 0.45; maximum 0.88) in both data sets. Positive genetic correlations were observed in the commercial data set between the different wholesale cut weights and carcass conformation, whereas these were positive and negative in the experimental data set. Selection for increased carcass weight will, on average, increase the weight of each cut. However, the genetic correlations were less than unity, suggesting a benefit of more direct selection on high value cuts.
  •  
9.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Result 1-9 of 9

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view