SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Extended search

onr:"swepub:oai:DiVA.org:hv-16029"
 

Search: onr:"swepub:oai:DiVA.org:hv-16029" > WebbSKU – Nätbasera...

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

WebbSKU – Nätbaserad nationell stroketeamutbildning

Rejnö, Åsa, 1970- (author)
Högskolan Väst,Avdelningen för omvårdnad - avancerad nivå,LINA
Wester, Per (author)
Umeå universitet,Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin,Umeå universitet, Medicinska fakulteten, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.
Andersson, Per (author)
Umeå universitet,Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL),Umeå universitet, Umeå universitetsbibliotek (UB), Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL)
 (creator_code:org_t)
2020
2020
English.
  • Conference paper (peer-reviewed)
Abstract Subject headings
Close  
  • Stroke är en folksjukdom som drabbar 25000 svenskar årligen. Vårdkedjan innefattar omhändertagande före ankomst till sjukhus, under sjukhusvistelse samt efter utskrivning och sköts av interdisciplinära team. En utmaning är det stora behovet av kunskap hos all personal, speciellt i senare skede. Hösten 2018 sjösattes därför en ny nationell utbildning utvecklad för alla strokevårdsteam i Sverige. Den tidigare utbildningen som genomfördes lokalt på många enheter var mycket resurskrävande, hade en trend av minskat deltagande och spretigt innehåll samt skilde sig avseende examinationen (Rejnö, 2016) Målbilden för utbildningen, benämnd WebbSKU (WebbStrokeKompetensUtbildning, 2020) som ges som uppdragsutbildning (3,0 hp) inom Umeå universitet, var att öka antalet deltagare, säkra kvaliteten samt göra utbildningen nationellt enhetlig. Utbildningen skulle även vara lättillgänglig och flexibel samt stärka teamkänslan. En nationell grupp bildades som enades om kursinnehåll och en mindre grupp som arbetade med genomförandet. Tydliga pedagogiska utgångspunkter var centralt. Med utgångspunkt i konstruktiv länkning har det flippade klassrummet använts genomgående. Utbildningen ska pågå under minst ett år och ske parallellt med arbete i den egna strokeverksamheten. De teoretiska delarna sker via nätet som förberedelse för kursens fyra obligatoriska teamträffar där teambaserat lärande är den pedagogiska utgångspunkten. Deltagarna ska komma förberedda och bearbeta olika problem gemensamt i teamet (Michaelsen & Sweet, 2008). För produktion av kursmaterial inbjöds expertis från hela strokekedjan. Totalt producerades 66 filmer omfattande totalt ca 700 minuter film med tillhörande flervalsfrågor som instuderings- och examinationsfrågor. För teamträffarna skapades case, diskussionsfrågor samt praktiska övningar. Examinationen består av tre delar. En del sker i form av ett individuellt test i kursens webbplattform. De två andra delarna sker under sista fysiska sammankomsten; individuell skriftlig examination samt teamexamination. Aktivt deltagande vid de fysiska teamträffarna krävs. Kursen har nu drygt 1000 deltagare från sjukhusens strokeenheter, primärvård och kommun spridda över landet och 300 har slutfört utbildningen. Utbildningens pedagogiska upplägg har utvärderats med gott resultat. Framgångsfaktorer har varit att innehåll, genomförande och pedagogiska utgångspunkter varit tydliga. Kanske mest centralt har varit att det funnits nyckelpersoner som drivit processen framåt och lyckats förankra arbetet i alla led. Svårigheterna var att enas om gemensamt innehåll passande för samtliga yrkeskategorier samt att skapa en struktur för hur materialet ska produceras på enhetligt sätt. Lärdomarna är att med bra förankring och planering samt tydliga pedagogiska utgångspunkter är det fullt möjligt att ta fram en helt ny flexibel nationell utbildning som bygger på en tydlig idé om arbetsintegrerat lärande både i framtagande och genomförande.

Subject headings

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Annan medicin och hälsovetenskap -- Övrig annan medicin och hälsovetenskap (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Other Medical and Health Sciences -- Other Medical and Health Sciences not elsewhere specified (hsv//eng)

Keyword

Stroke
strokeutbildning
webbutbildning
distansutbildning
webbstroke
Vårdvetenskap
Nursing science
Work Integrated Learning
Arbetsintegrerat lärande

Publication and Content Type

ref (subject category)
kon (subject category)

To the university's database

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Search outside SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view