SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Extended search

onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-202692"
 

Search: onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-202692" > Verksamhetsnära arb...

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Verksamhetsnära arbetsmiljöarbete : Nyttiggörande av branschspecifika kunskaper om arbetsmiljöarbete Implementering av nätverk inom verkstadsindustrin och den kommunala hemtjänsten

Vänje, Annika, 1963- (author)
KTH,Ergonomi,Kungliga tekniska högskolan (KTH)
Antonsson, Ann-Beth (author)
KTH,Ergonomi,IVL,Kungliga tekniska högskolan (KTH)
Österman, Cecilia (author)
KTH,Ergonomi,Kungliga tekniska högskolan (KTH)
show more...
Nord Nilsson, Lena (author)
KTH,Ergonomi,Kungliga tekniska högskolan (KTH)
Nyman, Teresia (author)
KTH,Ergonomi,Kungliga tekniska högskolan (KTH)
Eklund, Jörgen (author)
KTH,Ergonomi,Kungliga tekniska högskolan (KTH)
show less...
 (creator_code:org_t)
ISBN 9789177292302
Stockholm : KTH Royal Institute of Technology, 2016
Swedish 36 s.
  • Reports (other academic/artistic)
Abstract Subject headings
Close  
  • Detta är ett FoU projekt om branschspecifika arbetsmiljökunskaper inom verkstadsindustri och kommunala hemtjänst med företagshälsovård i fokus. Branscherna är varandras motsatser när det gäller aspekter som resurser för ledning och styrning av verksamheten, verksamhetsinriktning, traditioner kring systematiskt arbetsmiljöarbete och könsfördelning.Projektets övergripande syfte, var att utveckla tre metoder för att samla in, sprida och nyttiggöra branschspecifik kunskap om arbetsmiljöarbete. De tre metoderna är kompetensnätverk, webbportal för utveckling och spridning av branschspecifika kunskaper om arbetsmiljö samt vidareutbildning för yrkesverksamma inom arbetsmiljöområdet.Kunskapsutbyten har varit kärnan i kompetensnätverket för verkstadsindustrin, strategier för att möta motstånd och lösa så kallade problemprojekt identifierades. Viktiga aspekter var ett nära samarbete med kundorganisationen och medarbetare i verksamheten, tvärfunktionella projekt och att medverka från start i förändringsprojekt. I anslutning till dessa faktorer efterlystes tydliga stödstrukturer för ett integrerat och proaktivt arbetsmiljöarbete.Två orsaker till sjukskrivningar inom hemtjänsten som kompetensnätverkets medforskare lyfte fram var stora arbetsgrupper samt en hög personalomsättning. Vad som sågs som väsentligt för att motverka dessa två faktorer var ökad delaktighet vid resursfördelning och arbetsplanering. Det sågs även som centralt för utvecklingen av arbetsmiljön i denna bransch att identifiera och synliggöra motivatorer till att vara i arbete inom hemtjänsten. Vidare finns ett identifierat behov av en webbportal där information och kunskaper om arbetsmiljö är samlad. Innehållet i vidareutbildningen baseras på identifierade kunskapsbehov som att bedriva ett integrerat och proaktivt arbetsmiljöarbete.Den övergripande slutsatsen kring det branschspecifika är att det finns behov av kunskaper i att leda och driva arbetsmiljöarbete och förstå hur organisationen runt den lokala arbetsplatsen fungerar. Detta gäller för båda branscherna och skulle kunna beskrivas i termer av ett mesoperspektiv på arbetsmiljöarbetet, istället för ett microperspektiv.

Subject headings

TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Maskinteknik -- Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Mechanical Engineering -- Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics (hsv//eng)

Keyword

Arbetsmiljöarbete
Arbetsmiljöingenjörer
Ergonomer
Skyddsombud
Chefer
Förebyggande
Delaktighet
Lärande
Technology and Health
Teknik och hälsa

Publication and Content Type

vet (subject category)
rap (subject category)

Find in a library

To the university's database

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Search outside SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view