SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-197810"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-197810" > Distans- och hemlab...

Distans- och hemlaborationer : vad säger den ämnesdidaktiska litteraturen?

Bernhard, Jonte, 1953- (författare)
Linköpings universitet,Avdelningen för lärande, estetik och naturvetenskap,Utbildningsvetenskap,TekNaD
 (creator_code:org_t)
Karlstad, Sweden : Karlstad University Press, 2022
2022
Svenska.
Ingår i: Bidrag från 8:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. - Karlstad, Sweden : Karlstad University Press. - 9789178672714 - 9789178672813 ; , s. 56-61
  • Konferensbidrag (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Laborationer ses vanligtvis som ett väsentligt inslag i teknisk- och naturvetenskaplig utbildning. Ett av de många syftena med laborationer är att stärka, utveckla och fördjupa studenternas förståelse av verkliga fenomen (det vill säga objekt och händelser) och sambandet mellan verkliga fenomen och teoretiska modeller och teorier. Ett annat huvudsyfte med laborationer är att utveckla studenternas förmåga att samarbeta i experiment och empiriskt undersöka och beskriva tekniska system, naturliga och tekniska föremål och naturliga och artificiella fenomen.I samband med distansutbildning är det generellt en utmaning att utforma laborationer på ett bra sätt så att de avsedda lärandemålen uppnås. Detta gäller inte bara specifikt situationen med ”påtivingad” distansundervisning som uppstod i samband med COVID-19-pandemin, utan det gäller i allmänhet alla typer av av undervisning "off campus".I denna artikel beskrivs preliminära resultat från en litteraturstudie i syfte att få en översikt av vad som rapporteras i den ämnesdidaktiska forskningslitteraturen om laborationer som utförs som distanslaboratorier eller som hemlaboratorier inom naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Det finns en rätt omfattande litteratur som beskriver fjärrlaboratorier och onlinelaboratorier. Men, med få undantag är litteraturen främst inriktad på de tekniska aspekterna av att fjärrstyra laborationer och mindre på den pedagogiska utformningen och studenternas lärande. Förutom olika former av ”onlinelaboratorier” och fjärrstyrda laborationer lyfts olika former av hemlaborationer och laborationer med digital utrustning som kan införskaffas till en så låg kostnad att studenterna själva kan äga eller låna den som intressanta alternativ för framtiden.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Utbildningsvetenskap -- Didaktik (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Educational Sciences -- Didactics (hsv//eng)

Nyckelord

Laborationsundervisning
distanslaborationer
hemlaborationer
litteraturstudie

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Bernhard, Jonte, ...
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Utbildningsveten ...
och Didaktik
Artiklar i publikationen
Bidrag från 8:e  ...
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy