SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Extended search

onr:"swepub:oai:DiVA.org:mau-14779"
 

Search: onr:"swepub:oai:DiVA.org:mau-14779" > Factors influencing...

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist
  • Bramhagen, Ann-CathrineLund University,Lunds universitet,Malmö högskola,Fakulteten för hälsa och samhälle (HS),Preventiv pediatrik,Forskargrupper vid Lunds universitet,Preventive Paediatrics,Lund University Research Groups (author)

Factors influencing iron nutrition among one-year-old healthy children in Sweden

  • Article/chapterEnglish2011

Publisher, publication year, extent ...

  • 2011-05-05
  • Blackwell Munksgaard,2011
  • printrdacarrier

Numbers

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:mau-14779
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mau:diva-14779URI
  • https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2010.03639.xDOI
  • https://lup.lub.lu.se/record/1973124URI

Supplementary language notes

  • Language:English
  • Summary in:Swedish &English

Part of subdatabase

Classification

  • Subject category:ref swepub-contenttype
  • Subject category:art swepub-publicationtype

Notes

  • Syfte och mål. Att beskriva möjliga sociala, nutritionella och biologiska faktorer som påverkar järnintag och järnstatus bland friska ett-åriga barn i södra Sverige. Bakgrund. Järnbrist är en av de viktigaste nutritionella bristtillstånden och ökar risken för försenad mental och motorisk utveckling. Barn utgör en riskgrupp relaterat till snabb tillväxt, vilken kräver ett relativt högt järnbehov. Design. En prospektiv studie. Metod. Slumpmässigt valda ett-åriga barn (n=90) och deras föräldrar deltog. Föräldrarna besvarade ett frågeformulär med sociodemografiska data samt barnets hälsa och nutrition under det första året. Barnets totala matintag och blodprover (hemoglobin, röda blodkroppars medelcellsvolum, S-ferritin och transferrin receptorer) samlades in. Resultat. Tjugosju procent av barnen hade ett järnintag som var under de Nordiska rekommendationerna på 8 mg/dag (NNR 2004). Välling och järnberikad gröt bidrog till 64 % av barnets totala järnintag. Partiell bröstmjölksuppfödning och låg utbildning bland mödrarna correlerade negativt med järnintag från tilläggskosten. Totalt, 10.3 % (n=9) av barnen hade tömda järnförråd (S-ferritin <12 ug/l) och 2.3 % (n=2) hade järnbrist med eller utan anemi (Hb<100g/l). Konklusion. Ett-åriga barn i Sverige kan utveckla järnbrist men information om järnrik föda kan förbättra järnstatus. Relevans till kliniskt arbete. Kunskap kring vilka faktorer som kan påverka barns järnintag och järnstatus kan förbättre de råd och den utbildning kring mat från barnhälsovården för att förebygga eller upptäcka järnbrist.
  • Aims and objectives.  To describe possible social, nutritional and biological factors influencing iron intake and iron status among healthy one-year-old children in southern Sweden. Background.  Iron deficiency is one of the most important nutritional disorders and increases the risk of delayed mental and motor development. Children are at risk because of rapid growth, which entails relatively high requirements of iron. Design.  A prospective study using survey methods. Method.  Randomly selected one-year-old children (n = 90) and their parents participated. Parents answered a questionnaire enquiring about demographic data and the child's feeding and health during the first year. The child's total food intake and blood samples (haemoglobin, mean corpuscular volume, S-ferritin and transferring receptor) were obtained. Results.  Twenty-seven per cent of the children had an iron intake below the Nordic Nutrition Recommendations of 8 mg/day (NNR 2004). Follow-on formula and iron-fortified porridge contributed to 64% of the child's total iron intake. Partial breastfeeding and low maternal education correlated negatively with iron intake from complementary food. In total, 10·3% (n = 9) of the children were found to be iron-depleted (S-ferritin ≤12 μg/l), and 2·3% (n = 2) had iron deficiency with or without anaemia (Hb ≤100 g/l). Conclusions.  One-year-old children in Sweden may be at risk of developing iron deficiency, but information about iron-rich food can improve iron status. Relevance to clinical practice.  Knowledge about factors influencing children's iron intake and iron status may improve the nutritional advice and education from the Child Health Services to prevent or detect iron deficiency.

Subject headings and genre

Added entries (persons, corporate bodies, meetings, titles ...)

  • Svahn, JohanLund University,Lunds universitet,Pediatrik, Lund,Sektion V,Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund,Medicinska fakulteten,Paediatrics (Lund),Section V,Department of Clinical Sciences, Lund,Faculty of Medicine(Swepub:lu)pedi-jsv (author)
  • Hallström, IngerLund University,Lunds universitet,Institutionen för hälsovetenskaper,Medicinska fakulteten,Department of Health Sciences,Faculty of Medicine(Swepub:lu)omv-iha (author)
  • Axelsson, IreneLund University,Lunds universitet,Pediatrik, Lund,Sektion V,Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund,Medicinska fakulteten,Paediatrics (Lund),Section V,Department of Clinical Sciences, Lund,Faculty of Medicine(Swepub:lu)pedi-iax (author)
  • Malmö högskolaFakulteten för hälsa och samhälle (HS) (creator_code:org_t)

Related titles

  • In:Journal of Clinical Nursing: Blackwell Munksgaard20:13-14, s. 1887-18940962-10671365-2702

Internet link

Find in a library

To the university's database

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Find more in SwePub

By the author/editor
Bramhagen, Ann-C ...
Svahn, Johan
Hallström, Inger
Axelsson, Irene
About the subject
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES
MEDICAL AND HEAL ...
and Health Sciences
and Nursing
Articles in the publication
Journal of Clini ...
By the university
Malmö University
Lund University

Search outside SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view