Search: onr:"swepub:oai:DiVA.org:oru-108550" >
Sommelierens esteti...
Sommelierens estetiska hantverk : Vinprovning som aristotelisk kunskap i handling
-
- Herdenstam, Anders P. F., 1970- (author)
- Örebro universitet,Restaurang- och hotellhögskolan
-
- Scander, Henrik, 1976- (author)
- Örebro universitet,Restaurang- och hotellhögskolan
-
- Billing, Mischa, 1966- (author)
- Örebro universitet,Restaurang- och hotellhögskolan
-
(creator_code:org_t)
- Örebro : Örebro universitet, 2023
- 2023
- Swedish.
-
In: Tore Wretman Symposiet. - Örebro : Örebro universitet. - 9789187789816 ; , s. 82-82
- Related links:
-
http://oru.diva-port...
-
show more...
-
https://urn.kb.se/re...
-
show less...
Abstract
Subject headings
Close
- De aristoteliska kunskapsbegreppen; Episteme, Techne och Phronesis kan användas för att beskriva komplexiteten i en yrkeskunskap inom ett visst hantverk. Förmågan att prova vin är ett integrerat hantverk i att vara sommelier. Inom restaurangbranschen är det en viktig yrkeskompetens för sommeliererna. En provning består av olika kategorier av smaker, texturer och aromer, ibland metaforiska och till och med analoga dimensioner. Vinpresentationer och provningsanteckningar är ofta den enda "dokumentationen" från provning, men smakupplevelser används sällan explicit som en sekundär analys. Den här artikeln syftar till att fördjupa förståelsen av sommelierens professionella smakupplevelse, som ett estetiskt hantverksutövande, baserat på smakerfarenheter förknippade med vinserveringar. Genom att sortera bland smakade viner efter specifika provningar lyckades vi revitalisera och tematisera innebörden av dessa provningar. För att komma åt meniskapande drivkrafter användes en triangulering av Bourdieus kapitalteori, dialogmetod och beprövad erfarenhet. Analys visar hur smakupplevelser är en drivkraft för nyfikenhet och självutveckling. Detta tycks vara viktigt inte bara som ett pedagogiskt verktyg i gastronomiska studier utan också som ett sätt att identifiera sommelierens implicita kunskaper.
Subject headings
- SAMHÄLLSVETENSKAP -- Annan samhällsvetenskap -- Tvärvetenskapliga studier inom samhällsvetenskap (hsv//swe)
- SOCIAL SCIENCES -- Other Social Sciences -- Social Sciences Interdisciplinary (hsv//eng)
Keyword
- Måltidskunskap
- Culinary Arts and Meal Science
Publication and Content Type
- vet (subject category)
- kon (subject category)
Find in a library
To the university's database