SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-368148"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-368148" > Coffee, tea, and ca...

  • Petimar, J (författare)

Coffee, tea, and caffeine intake and amyotrophic lateral sclerosis mortality in a pooled analysis of eight prospective cohort studies.

  • Artikel/kapitelEngelska2019

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2018-11-09
  • Wiley,2019
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:uu-368148
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-368148URI
  • https://doi.org/10.1111/ene.13840DOI
  • http://kipublications.ki.se/Default.aspx?queryparsed=id:140287651URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • BACKGROUND AND PURPOSE: Caffeine is associated with a lower risk of some neurological diseases, but few prospective studies have investigated caffeine intake and risk of amyotrophic lateral sclerosis (ALS) mortality. We therefore determined associations between coffee, tea and caffeine intake, and risk of ALS mortality.METHODS: We conducted pooled analyses of eight international, prospective cohort studies, including 351 565 individuals (120 688 men and 230 877 women). We assessed coffee, tea and caffeine intake using validated food-frequency questionnaires administered at baseline. We used Cox regression to estimate study- and sex-specific risk ratios and 95% confidence intervals (CI) for ALS mortality, which were then pooled using a random-effects model. We conducted analyses using cohort-specific tertiles, absolute common cut-points and continuous measures of all exposures.RESULTS: During follow-up, 545 ALS deaths were documented. We did not observe statistically significant associations between coffee, tea or caffeine intake and risk of ALS mortality. The pooled multivariable risk ratio (MVRR) for ≥3 cups per day vs. >0 to <1 cup per day was 1.04 (95% CI, 0.74-1.47) for coffee and 1.17 (95% CI, 0.77-1.79) for tea. The pooled MVRR comparing the highest with the lowest tertile of caffeine intake (mg/day) was 0.99 (95% CI, 0.80-1.23). No statistically significant results were observed when exposures were modeled as tertiles or continuously.CONCLUSIONS: Our results do not support associations between coffee, tea or total caffeine intake and risk of ALS mortality.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • O'Reilly, É (författare)
  • Adami, H-OKarolinska Institutet (författare)
  • van den Brandt, P A (författare)
  • Buring, J (författare)
  • English, D R (författare)
  • Freedman, D M (författare)
  • Giles, G G (författare)
  • Håkansson, NKarolinska Institutet (författare)
  • Kurth, T (författare)
  • Larsson, Susanna C.Karolinska Institutet(Swepub:uu)susla720 (författare)
  • Robien, K (författare)
  • Schouten, L J (författare)
  • Weiderpass, EKarolinska Institutet (författare)
  • Wolk, AlicjaKarolinska Institutet(Swepub:uu)alwol516 (författare)
  • Smith-Warner, S A (författare)
  • Karolinska Institutet (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:European Journal of Neurology: Wiley26:3, s. 468-4751351-51011468-1331

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy