SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Extended search

onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:51648"
 

Search: onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:51648" > Potatisens framtid ...

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Potatisens framtid en studie om konsumentens val : en studie om konsumentens val

Fernqvist, Fredrik (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi,Department of Work Science, Business Economics and Environmental Psychology
Ekelund Axelson, Lena (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi,Department of Work Science, Business Economics and Environmental Psychology
Spendrup, Sara (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi,Department of Work Science, Business Economics and Environmental Psychology
 (creator_code:org_t)
 
2014
Swedish.
In: LTV-fakultetens faktablad.
  • Other publication (pop. science, debate, etc.)
Abstract Subject headings
Close  
  • Potatis är en av våra viktigaste kolhydratkällor och har traditionellt en viktig position i den svenska kosthållningen. De senaste årtiondena har dock konsumtionsmönstret av kolhydratrika livsmedel förändrats drastiskt. Framförallt har konsumtionen av färsk matpotatis minskat till förmån för andra alternativ som bröd, pasta och ris och beredda potatisprodukter som pommes frites och chips. Mellan 1960 och 2010 har konsumtionen av färsk matpotatis minskat från 89 till 43 kg per person och år (Jordbruksverket, 2013). Trenden är likartad även i resten av Europa och Nordamerika. Hur skall förändringarna i konsumtionen förklaras? Anledningar som nämnts är bland annat att konsumenterna söker bekvämlighet och vill ha fler färdiga produkter i den stressade vardagen (Keijbets, 2008). De skulle också kunna bero på ett ökat intresse för hälsa och näringsintag, vilket kan påverka både i positiv och negativ riktning (Stubenitsky & Mela, 2000), eller på grund av alternativa dieter som stenålderskost, GI (Glycemic Index) och LCHF (Low Carb, High Fat). Vid SLU i Alnarp har ett flertal projekt de senaste åren handlat om konsumenters inställning till matpotatis. I ett faktablad från Tillväxt Trädgård (Spendrup, Andersson och Ekelund, 2011) har en mer genomgripande beskrivning getts över svensk produktion och konsumtion. Potatis är en viktig ekonomisk produkt och den inhemska marknaden är stor. Värdet av produktionen är omkring 1,5 miljarder kronor (LRF, 2010), medan självförsörjningsgraden ligger på 90 procent (SJV, 2010). Frågan om hur svensk matpotatis som produkt kan utvecklas och möta konkurrensen från alternativen är därför högst aktuell och viktig att besvara för branschens långsiktiga konkurrenskraft.

Subject headings

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Trädgårdsvetenskap/hortikultur (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Horticulture (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Jordbruksvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Agricultural Science (hsv//eng)
SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Ekonomi och näringsliv -- Företagsekonomi (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Economics and Business -- Business Administration (hsv//eng)

Publication and Content Type

pop (subject category)
ovr (subject category)

To the university's database

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Find more in SwePub

By the author/editor
Fernqvist, Fredr ...
Ekelund Axelson, ...
Spendrup, Sara
About the subject
AGRICULTURAL SCIENCES
AGRICULTURAL SCI ...
and Agriculture Fore ...
and Horticulture
AGRICULTURAL SCIENCES
AGRICULTURAL SCI ...
and Agriculture Fore ...
and Food Science
AGRICULTURAL SCIENCES
AGRICULTURAL SCI ...
and Agriculture Fore ...
and Agricultural Sci ...
SOCIAL SCIENCES
SOCIAL SCIENCES
and Economics and Bu ...
and Business Adminis ...
Articles in the publication
By the university
Swedish University of Agricultural Sciences

Search outside SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view