SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:hb-12753"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:hb-12753" > Production of Funga...

  • Mahboubi, AmirHögskolan i Borås,Akademin för textil, teknik och ekonomi (författare)

Production of Fungal Biomass for Feed, Fatty Acids, and Glycerol by Aspergillus oryzae from Fat-Rich Dairy Substrates

  • Artikel/kapitelEngelska2017

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2017-09-22
  • MDPI AG,2017
  • electronicrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:hb-12753
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-12753URI
  • https://doi.org/10.3390/fermentation3040048DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:vet swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Dairy waste is a complex mixture of nutrients requiring an integrated strategy for valorization into various products. The present work adds insights into the conversion of fat-rich dairy products into biomass, glycerol, and fatty acids via submerged cultivation with edible filamentous fungi. The pH influenced fat degradation, where Aspergillus oryzae lipase was more active at neutral than acidic pH (17 g/L vs. 0.5 g/L of released glycerol); the same trend was found during cultivation in crème fraiche (12 g/L vs. 1.7 g/L of released glycerol). In addition to glycerol, as a result of fat degradation, up to 3.6 and 4.5 g/L of myristic and palmitic acid, respectively, were released during A. oryzae growth in cream. The fungus was also able to grow in media containing 16 g/L of lactic acid, a common contaminant of dairy waste, being beneficial to naturally increase the initial acidic pH and trigger fat degradation. Considering that lactose consumption is suppressed in fat-rich media, a two-stage cultivation for conversion of dairy waste is also proposed in this work. Such an approach would provide biomass for possibly feed or human consumption, fatty acids, and an effluent of low organic matter tackling environmental and social problems associated with the dairy sector.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Ferreira, Jorge A.Högskolan i Borås,Akademin för textil, teknik och ekonomi(Swepub:hb)jofe (författare)
  • Taherzadeh, Mohammad J,1965-Högskolan i Borås,Akademin för textil, teknik och ekonomi(Swepub:hb)MJT (författare)
  • Lennartsson, Patrik R.Högskolan i Borås,Akademin för textil, teknik och ekonomi(Swepub:hb)pat (författare)
  • Högskolan i BoråsAkademin för textil, teknik och ekonomi (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Fermentation: MDPI AG3:42311-5637

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Mahboubi, Amir
Ferreira, Jorge ...
Taherzadeh, Moha ...
Lennartsson, Pat ...
Om ämnet
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
TEKNIK OCH TEKNO ...
och Miljöbioteknik
Artiklar i publikationen
Fermentation
Av lärosätet
Högskolan i Borås

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy