SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:hkr-815"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:hkr-815" > Malnutrition preval...

  • Westergren, Albert,1967-Högskolan Kristianstad,Sektionen för hälsa och samhälle,Forskargruppen för Klinisk Patientnära Forskning (författare)

Malnutrition prevalence and precision in nutritional care differed in relation to hospital volume : a cross-sectional survey

  • Artikel/kapitelEngelska2009

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • BioMed Central,2009
  • electronicrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:hkr-815
  • urn:nbn:se:hkr:diva-815urn
  • https://doi.org/10.1186/1475-2891-8-20DOI
  • urn:nbn:se:mau:diva-4967urn

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • gratis
  • BACKGROUND: To explore the point prevalence of the risk of malnutrition and the targeting of nutritional interventions in relation to undernutrition risk and hospital volume. METHOD: A cross-sectional survey performed in nine hospitals including 2 170 (82.8%) patients that agreed to participate. The hospitals were divided into large, middle, and small sized hospitals. Undernutrition risk and overweight (including obesity) were assessed. RESULTS: The point prevalence of moderate/high undernutrition risk was 34%, 26% and 22% in large, middle and small sized hospitals respectively. The corresponding figures for overweight were 38%, 43% and 42%. The targeting of nutritional interventions in relation to moderate/high undernutrition risk was, depending on hospital size, that 7-17% got Protein- and Energy Enriched food (PE-food), 43-54% got oral supplements, 8-22% got artificial nutrition, and 14-20% received eating assistance. Eating assistance was provided to a greater extent and artificial feeding to a lesser extent in small compared to in middle and large sized hospitals. CONCLUSIONS: The prevalence of malnutrition risk and the precision in provision of nutritional care differed significantly depending on hospital volume, i.e. case mix. It can be recommended that greater efforts should be taken to increase the use of PE-food and oral supplements for patients with eating problems in order to prevent or treat undernutrition. A great effort needs to be taken in order to also decrease the occurrence of overweight.

Ämnesord och genrebeteckningar

  • Nutrition
  • prevalence
  • hospitals
  • epidemiology
  • MEDICINE
  • MEDICIN

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Wann-Hansson, ChristineMalmö högskola,Fakulteten för hälsa och samhälle (HS) (författare)
  • Bergh Börgdal, ElisabetDepartment of Medicine, Malmö University Hospital (författare)
  • Sjölander, JeanetteDepartment of Clinical Nutrition, Lund University Hospital (författare)
  • Strömblad, RosmarieHospital Management, Blekinge Hospital (författare)
  • Klevsgård, Rose-MarieHospital Management, Lund University Hospital (författare)
  • Axelsson, Carolina,1967-Högskolan Kristianstad,Sektionen för hälsa och samhälle,Forskargruppen för Klinisk Patientnära Forskning(Swepub:hkr)axc (författare)
  • Lindholm, Christina,1942-Högskolan Kristianstad,Sektionen för hälsa och samhälle,Forskargruppen för Klinisk Patientnära Forskning (författare)
  • Ulander, Kerstin,1953-Högskolan Kristianstad,Sektionen för hälsa och samhälle,Forskargruppen för Klinisk Patientnära Forskning (författare)
  • Klevsgård, Rosmarie (författare)
  • Strömblad, Rose-Marie (författare)
  • Axelsson, C (författare)
  • Berg Börgdal, Elisabeth (författare)
  • Högskolan KristianstadSektionen för hälsa och samhälle (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Nutrition Journal: BioMed Central8:11475-28911475-2891

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy