SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-78225"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-78225" > Utveckling av ratio...

Utveckling av rationella och riskminskande metoder vid användning av prefabricerade skalelement – skalmursvägg och plattbärlag : Etapp 2: Slutrapport

Rose, Linda M, 1963- (författare)
ERAK, Ergonomi & Akustik HB
 (creator_code:org_t)
Täby : ERAK, 2005
Svenska 26 s.
Serie: ERAK rapport ; 2005:01
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Detta projekt har drivits av APJ Betong & Anläggningsteknik AB, APJ Prefil AB och ERAK. Det har finansierats av Svenska byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, APJ och ERAK. Syftet har varit att utveckla rationella och riskminskande metoder då skalmursväggar och plattbärlag används. För att kunna minska personskaderiskerna måste riskerna först identifieras och alternativa lösningar tas fram. Målet har varit att finna och implementera lösningar på tre olika problem: Minska risken för fallskador Minska klämrisker vid utplacering och montering av skalelementen Minska risken att skadas vid stegarbete samt effektivisera utformning av hörn och väggskarvar I Etapp 1 utarbetades lösningsförslag. I den nu genomförda Etapp 2 har målet varit att utveckla, testa och utvärdera lösningar på de tre ovan nämnda problemen och implementera lösningarna på marknaden. För att minska risken för fallskador har en lättmonterad och säker arbetsplattform med fallskydd utvecklats. Den bygger på Combisafe’s fallskyddssystem som kan användas vid skalväggskonstruktioner tack vare den nyutvecklade APJ-bygeln. Denna kommer troligen att ingå i Combisafe’s produktsortiment. För att minska klämriskerna har ett lätt flyttbart monteringshandtag, Conny-handtaget, som fästs på skalelementen under monteringen utvecklats. Det används istället för att med handen greppa tag i elementens kanter eller i armering som sticker ut ur elementen. Det kommer att skickas med vid elementleveranserna från APJ Prefil AB. Andra betongfabriker kan inledningsvis köpa det via APJ Betong & Anläggningsteknik. För att effektivisera utformningen av hörn och väggskarvar har en hängstege som hängs på skalväggskanten utvecklats. Det medför att riskerna att stegen glider iväg under arbetet minskar. Hängstegen kan användas även till andra arbetsmoment. Inledningsvis kommer även den att säljas av APJ Betong & Anläggningsteknik. Diskussioner med några tillverkare och återförsäljare pågår. För att informera om riskerna och hur man bör arbeta med prefabelement har därför även en handbok utvecklats. Den är tänkt att användas som utbildningsmaterial så att alla som arbetar med skalelement kan få adekvat kunskap om riskerna och hur man kan undvika dem. Den sprids bl.a. genom att sändas med vid skalelementleveranserna och via APJ Betong & Anläggningsteknik’s hemsida. Utvärderingen av de tre produkterna hittills bedöms medföra minskade personskade-risker, lika bra eller bättre kvalitet på utfört arbete samt vara ekonomiskt fördelaktiga. I projektet har några allvarliga personskaderisker identifierats, alternativa arbetsmeto-der baserade på tre nya produkter utvecklats och en handbok som beskriver hur man bör arbeta med skalelement tagits fram. Samtliga tre produkter implementeras på marknaden och handboken sprids genom olika kanaler. Resultatet kommer hela branschen till godo.

Ämnesord

TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Maskinteknik -- Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Mechanical Engineering -- Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Rose, Linda M, 1 ...
Om ämnet
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
TEKNIK OCH TEKNO ...
och Maskinteknik
och Produktionstekni ...
Delar i serien
Av lärosätet
Kungliga Tekniska Högskolan

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy