SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-19806"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-19806" > Fish oil supplement...

  • Furuhjelm, CatrinÖstergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Pediatrik,Hälsouniversitetet,Barn- och ungdomskliniken i Linköping (författare)

Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy

  • Artikel/kapitelEngelska2009

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Wiley,2009
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:liu-19806
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-19806URI
  • https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2009.01355.xDOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Maternal intake of omega-3 (-3) polyunsaturated fatty acids (PUFAs) during pregnancy has decreased, possibly contributing to a current increased risk of childhood allergy. Aim: To describe the effects of maternal -3 long-chain PUFA supplementation during pregnancy and lactation on the incidence of allergic disease in infancy. Methods: One hundred and forty-five pregnant women, affected by allergy themselves or having a husband or previous child with allergies, were included in a randomized placebo-controlled trial. Daily maternal supplementation with either 1.6 g eicosapentaenoic acid and 1.1 g docosahexaenoic acid or placebo was given from the 25(th) gestational week to average 3-4 months of breastfeeding. Skin prick tests, detection of circulating specific immunoglobulin E (IgE) antibodies and clinical examinations of the infants were performed. Results: The period prevalence of food allergy was lower in the -3 group (1/52, 2%) compared to the placebo group (10/65, 15%, p andlt; 0.05) as well as the incidence of IgE-associated eczema (-3 group: 4/52, 8%; placebo group: 15/63, 24%, p andlt; 0.05). Conclusion: Maternal -3 fatty acid supplementation may decrease the risk of food allergy and IgE-associated eczema during the first year of life in infants with a family history of allergic disease.

Ämnesord och genrebeteckningar

  • Allergy
  • Eczema
  • Lactation
  • Polyunsaturated fatty acids
  • Pregnancy
  • MEDICINE
  • MEDICIN

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Warstedt, KristinaLinköpings universitet,Pediatrik,Hälsouniversitetet(Swepub:liu)kriwa38 (författare)
  • Larsson, JohannaRyhov Hospital (författare)
  • Fredriksson, MatsLinköpings universitet,Yrkes- och miljömedicin,Hälsouniversitetet (författare)
  • Böttcher, MalinLinköpings universitet,Pediatrik,Hälsouniversitetet(Swepub:liu)malfa24 (författare)
  • Fälth-Magnusson, KarinÖstergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Pediatrik,Hälsouniversitetet,Barn- och ungdomskliniken i Linköping(Swepub:liu)karfa12 (författare)
  • Duchén, KarelÖstergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Pediatrik,Hälsouniversitetet,Barn- och ungdomskliniken i Linköping(Swepub:liu)kardu59 (författare)
  • Linköpings universitetPediatrik (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Acta Paediatrica: Wiley98:9, s. 1461-14670803-52531651-2227

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy