SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8554"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8554" > Influence of trace ...

Influence of trace metals, acids and ethanol in food-simulating liquids on the retention of ?-tocopherol in low-density polyethylene film

Wessling, C. (författare)
Nielsen, Tim (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
Leufvén, Anders (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
 (creator_code:org_t)
2000
2000
Engelska.
Ingår i: Food Additives and Contaminants. - 0265-203X .- 1464-5122. ; 17:8, s. 713-719
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The retention of ?-tocopherol (vitamin E) in low-density polyethylene (LDPE) film was investigated when in contact with different food-simulating liquids. Variations of the aqueous food simulants approved by the EU for testing of interactions between packaging materials and food, and an alternative fatty food simulant (95% aqueous ethanol) were used to study the influence of trace metals and acids, as well as variation in pH and ethanol concentration, on the stability of ?-tocopherol in the LDPE film. The presence of trace metals in aqueous media accelerated loss of ?-tocopherol from the film, while the addition of citric or ascorbic acid counteracted this loss. In contact with aqueous ethanol at a concentration of 50% or higher, the less of ?-tocopherol from the film was total. However, with solutions containing less than 50% ethanol, the antioxidant was almost completely retained in the film, unless the temperature was increased from 6 to 40°C. For contact with solutions containing ethanol or trace metals, an increase in temperature resulted in a greater loss of ?-tocopherol from the LDPE film.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

Food Engineering
Livsmedelsteknik

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Wessling, C.
Nielsen, Tim
Leufvén, Anders
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Lantbruksvetensk ...
och Livsmedelsvetens ...
Artiklar i publikationen
Food Additives a ...
Av lärosätet
RISE

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy