SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-133226"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-133226" > The role of climate...

  • Hekim, ZeynepSwedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för akvatiska resurser,Department of Aquatic Resources (författare)

The role of climate and fisheries on the temporal changes in the Bothnian Bay foodweb

  • Artikel/kapitelEngelska2016

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2016-03-16
  • Oxford University Press (OUP),2016
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:su-133226
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-133226URI
  • https://doi.org/10.1093/icesjms/fsw032DOI
  • https://res.slu.se/id/publ/79888URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Climate change, eutrophication, and fishing are main pressures associated with changes in the abiotic and biotic environment in several sub-basins of the Baltic Sea. Identifying the nature of such changes is of relative importance for fisheries and environmental management. The Bothnian Bay is the northernmost sub-basin in the Baltic Sea and the responses of the foodweb to long-term changes in combined pressures have not been investigated. In this study, we explore long-term changes in the Bothnian Bay foodweb, represented by key species across all trophic levels over the past 34 years, and identify potential environmental and anthropogenic drivers. The results indicate that salinity is the most important driver to explain changes in the composition of the offshore biota in the Bothnian Bay. These changes are probably driven by indirect effects of salinity rather than bottom-up effects. A decline in the herring spawning-stock biomass was most plausibly attributed to an increased competition for food due to a parallel increase in vendace, which uses the same food resources (zooplankton and zoobenthos) and may benefit from declining salinity due to its limnic origin. A strong increase in the abundance of grey seal and ringed seal populations was seen in the late 2000s but was not related to any of the pressure variables analysed. Temperature and nutrients were not identified as important drivers of changes in the overall biota. Our study explores correlative relationships between variables and identifies potential interactions in the foodweb to generate hypotheses for further studies.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Gårdmark, AnnaSwedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för akvatiska resurser,Department of Aquatic Resources(Swepub:slu)48860 (författare)
  • Karlsson, AgnesSveriges lantbruksuniversitet,Stockholms universitet,Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi,Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden,Institutionen för akvatiska resurser,Department of Aquatic Resources(Swepub:slu)104996 (författare)
  • Kauppila, Pirkko (författare)
  • Bergenius, MikaelaSwedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för akvatiska resurser,Department of Aquatic Resources(Swepub:slu)47342 (författare)
  • Bergström, LenaSwedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för akvatiska resurser,Department of Aquatic Resources(Swepub:slu)49755 (författare)
  • Sveriges lantbruksuniversitetInstitutionen för akvatiska resurser (creator_code:org_t)
  • Sveriges lantbruksuniversitet

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:ICES Journal of Marine Science: Oxford University Press (OUP)73:7, s. 1739-17491054-31391095-9289

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy