SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-220103"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-220103" > Social food here an...

  • Oras, Ester (författare)

Social food here and hereafter : Multiproxy analysis of gender-specific food consumption in conversion period inhumation cemetery at Kukruse, NE-Estonia

  • Artikel/kapitelEngelska2018

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Elsevier BV,2018
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:su-220103
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-220103URI
  • https://doi.org/10.1016/j.jas.2018.07.001DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Current approaches in diet-related bioarchaeological research focus on establishing major developments in ancient societies, whilst small-scale and high-resolution studies of social constituents of past food consumption have gained far less attention. We conducted a multiproxy study of ancient diet in the 12th–13th century AD cemetery at Kukruse, NE-Estonia, in order to address the question of socially constrained food in the past. Two different food related archaeological sources – ceramic vessels and human bones – were investigated by applying organic residue (gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), bulk isotope ratio mass spectrometry (IRMS), gas chromatography-combustion-isotope ratio mass spectrometry (GC-C-IRMS)), and plant microfossil analysis for the first, and human bone stable isotope (IRMS) analysis for the latter. Results show that there was a gender and to some extent also age-specific food consumption by different community members at Kukruse: male (and some older female) diet was based on more aquatic and higher trophic level organisms, whilst younger females tend to feed on lower trophic level and potentially more herbivorous animals and their products. The paper emphasises the concept of past diet as a social phenomenon, the aspects of which can be best revealed with the help of multiproxy bioarchaeological analysis.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Tõrv, Mari (författare)
  • Jonuks, Tõnno (författare)
  • Malve, Martin (författare)
  • Radini, Anita (författare)
  • Isaksson, Sven,1966-Stockholms universitet,Arkeologiska forskningslaboratoriet,Centrum för evolutionär kulturforskning(Swepub:su)isak (författare)
  • Gledhill, Andy (författare)
  • Kekišev, Ott (författare)
  • Vahur, Signe (författare)
  • Leito, Ivo (författare)
  • Stockholms universitetArkeologiska forskningslaboratoriet (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Journal of Archaeological Science: Elsevier BV97, s. 90-1010305-44031095-9238

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy