SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-80351"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-80351" > Segmentering och in...

Segmentering och integrering : om mäns och kvinnors gränssättningsstrategier i högkvalificerat arbete

Mellner, Christin (författare)
Stockholms universitet,Arbets- och organisationspsykologi
Aronsson, Gunnar (författare)
Stockholms universitet,Arbets- och organisationspsykologi
Kecklund, Göran (författare)
Stockholms universitet,Stressforskningsinstitutet
 (creator_code:org_t)
ISBN 9789185971381
Göteborg : Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet, 2012
Svenska 24 s.
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Gränssättningsstrategier undersöktes bland män och kvinnor (n=673) i högkvalificeradearbeten där gränserna mellan arbete och livet utanför arbetet kanbeskrivas som svaga. Sociodemografiska och arbetsrelaterade faktorer för detvå strategierna, segmentering respektive integrering, undersöktes samt vilkaav dessa faktorer som åtskiljer de som anser sig lyckas respektive inte lyckasmed sin valda strategi. Resultaten visade att valet av segmenteringsstrateginklart dominerade, endast 18 procent klassificerades som integrerare. Integrerarnaangav högre arbetstid per vecka, de jobbade mera på vardagkvällar och helgersamt i högre grad på olika platser än segmenterarna. Det var dock i segmenteringsgruppensom dessa tids- och rumsaspekter hade en särskiljande betydelseför om man lyckades eller inte med sitt strategival. Särskilt sammanboendekvinnor med barn som använde sig av segmentering upplevde i högre grad änövriga att de misslyckades med sin strategi. De faktorer som i båda gruppernaframkom som urskiljande för huruvida man lyckas med sitt strategival rördeindividfaktorer relaterade till gränssättning i arbetet vilka kan betraktas somförmågan till självreglering. Dessa var att kunna arbeta självständigt, organiserasitt arbete effektivt, att veta vad som förväntas i arbetet, att själv kunna avgöranär en uppgift är slutförd samt att kunna säga nej och sätta gränser. Självregleringkan därmed betraktas som en central yrkeskompetens i ett arbetsliv alltmerkännetecknat av gränslöshet. Detta bekräftades av att bland de som lyckadesmed en integrerande strategi så var andelen som även upplevde balans i livetsom högst. Detta var särskilt uttalat bland kvinnor. Fortsatta studier kan inriktaspå prövning av resultaten i andra arbetsrelaterade kontext och ytterligareidentifiering av determinanter för lyckad segmentering eller integrering samt hurdetta sammanhänger med stress och (o)hälsa.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology (hsv//eng)
SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Psykologi (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Psychology (hsv//eng)

Nyckelord

gränser
integrering
segmentering
kön
balans i livet
arbetsvillkor
Psychology
psykologi

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Mellner, Christi ...
Aronsson, Gunnar
Kecklund, Göran
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Folkhälsovetensk ...
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Psykologi
Av lärosätet
Stockholms universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy