SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-182675"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-182675" > Using Oral Microbio...

  • Esberg, AndersUmeå universitet,Institutionen för odontologi (författare)

Using Oral Microbiota Data to Design a Short Sucrose Intake Index

  • Artikel/kapitelEngelska2021

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2021-04-21
  • MDPI AG,2021
  • electronicrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:umu-182675
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-182675URI
  • https://doi.org/10.3390/nu13051400DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Excessive sucrose consumption is associated with numerous health problems, including dental caries, and is considered to play a critical role in shaping the human microbiota. Here, we aimed to confirm the association between sucrose exposure and oral microbiota profile, develop a short food-based index capturing variation among sucrose consumers and validate it against oral microbiota and dental caries in a derivation cohort with 16- to 79-year-old participants (n = 427). Intake and food preferences were recorded by questionnaires and saliva microbiota by 16S rDNA sequencing. Taxonomic similarities clustered participants into five clusters, where one stood out with highest sucrose intake and predicted sugar related metabolic pathways but lowest species diversity in the microbiota. Multivariate modelling of food intake and preferences revealed foods suitable for a sucrose index. This, similarly to sucrose intake, was related to bacterial pattern and caries status. The validity of the sucrose index was replicated in the population-based Gene-Lifestyle Interactions in Dental Endpoints (GLIDE, n = 105,520 Swedish adults) cohort. This suggested that the index captured clinically relevant variation in sucrose intake and that FFQ derived information may be suitable for screening of sucrose intake in the clinic and epidemiological studies, although adjustments to local consumption habits are needed.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Eriksson, LindaUmeå universitet,Institutionen för odontologi(Swepub:umu)liaern01 (författare)
  • Hasslöf, PamelaUmeå universitet,Institutionen för odontologi(Swepub:umu)paahaf99 (författare)
  • Haworth, Simon (författare)
  • Lif Holgerson, PernillaUmeå universitet,Institutionen för odontologi(Swepub:umu)pealin91 (författare)
  • Johansson, IngegerdUmeå universitet,Tandläkarutbildning(Swepub:umu)injo0003 (författare)
  • Umeå universitetInstitutionen för odontologi (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Nutrients: MDPI AG13:52072-6643

Internetlänk

Hitta via bibliotek

  • Nutrients (Sök värdpublikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Esberg, Anders
Eriksson, Linda
Hasslöf, Pamela
Haworth, Simon
Lif Holgerson, P ...
Johansson, Ingeg ...
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
Artiklar i publikationen
Nutrients
Av lärosätet
Umeå universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy