Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-61563" >
Fruit and vegetable...
-
Cooper, A. J.
(författare)
Fruit and vegetable intake and type 2 diabetes : EPIC-InterAct prospective study and meta-analysis
- Artikel/kapitelEngelska2012
Förlag, utgivningsår, omfång ...
-
2012-08-01
-
London :Nature Publishing Group,2012
-
printrdacarrier
Nummerbeteckningar
-
LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:umu-61563
-
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-61563URI
-
https://doi.org/10.1038/ejcn.2012.85DOI
-
https://lup.lub.lu.se/record/3174932URI
Kompletterande språkuppgifter
-
Språk:engelska
-
Sammanfattning på:engelska
Ingår i deldatabas
Klassifikation
-
Ämneskategori:ref swepub-contenttype
-
Ämneskategori:for swepub-publicationtype
Anmärkningar
-
Fruit and vegetable intake (FVI) may reduce the risk of type 2 diabetes (T2D), but the epidemiological evidence is inconclusive. The aim of this study is to examine the prospective association of FVI with T2D and conduct an updated meta-analysis. In the European Prospective Investigation into Cancer-InterAct (EPIC-InterAct) prospective case-cohort study nested within eight European countries, a representative sample of 16 154 participants and 12 403 incident cases of T2D were identified from 340 234 individuals with 3.99 million person-years of follow-up. For the meta-analysis we identified prospective studies on FVI and T2D risk by systematic searches of MEDLINE and EMBASE until April 2011. In EPIC-InterAct, estimated FVI by dietary questionnaires varied more than twofold between countries. In adjusted analyses the hazard ratio (95% confidence interval) comparing the highest with lowest quartile of reported intake was 0.90 (0.80-1.01) for FVI; 0.89 (0.76-1.04) for fruit and 0.94 (0.84-1.05) for vegetables. Among FV subtypes, only root vegetables were inversely associated with diabetes 0.87 (0.77-0.99). In meta-analysis using pooled data from five studies including EPIC-InterAct, comparing the highest with lowest category for FVI was associated with a lower relative risk of diabetes (0.93 (0.87-1.00)). Fruit or vegetables separately were not associated with diabetes. Among FV subtypes, only green leafy vegetable (GLV) intake (relative risk: 0.84 (0.74-0.94)) was inversely associated with diabetes. Subtypes of vegetables, such as root vegetables or GLVs may be beneficial for the prevention of diabetes, while total FVI may exert a weaker overall effect.
Ämnesord och genrebeteckningar
Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)
-
Forouhi, N. G.
(författare)
-
Ye, Z.
(författare)
-
Buijsse, B.
(författare)
-
Arriola, L.
(författare)
-
Balkau, B.
(författare)
-
Barricarte, A.
(författare)
-
Beulens, J. W. J.
(författare)
-
Boeing, H.
(författare)
-
Buchner, F. L.
(författare)
-
Dahm, C. C.
(författare)
-
de Lauzon-Guillain, B.
(författare)
-
Fagherazzi, G.
(författare)
-
Franks, Paul W.Lund University,Lunds universitet,Umeå universitet,Medicin,Genetisk och molekylär epidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Genetic and Molecular Epidemiology,Lund University Research Groups(Swepub:lu)med-plf
(författare)
-
Gonzalez, C.
(författare)
-
Grioni, S.
(författare)
-
Kaaks, R.
(författare)
-
Key, T. J.
(författare)
-
Masala, G.
(författare)
-
Navarro, C.
(författare)
-
Nilsson, P.
(författare)
-
Overvad, K.
(författare)
-
Panico, S.
(författare)
-
Ramon Quiros, J.
(författare)
-
Rolandsson, OlovUmeå universitet,Allmänmedicin(Swepub:umu)olro0005
(författare)
-
Roswall, N.
(författare)
-
Sacerdote, C.
(författare)
-
Sanchez, M-J
(författare)
-
Slimani, N.
(författare)
-
Sluijs, I.
(författare)
-
Spijkerman, A. M. W.
(författare)
-
Teucher, B.
(författare)
-
Tjonneland, A.
(författare)
-
Tumino, R.
(författare)
-
Sharp, S. J.
(författare)
-
Langenberg, C.
(författare)
-
Feskens, E. J. M.
(författare)
-
Riboli, E.
(författare)
-
Wareham, N. J.
(författare)
-
Umeå universitetMedicin
(creator_code:org_t)
Sammanhörande titlar
-
Ingår i:European Journal of Clinical NutritionLondon : Nature Publishing Group66:10, s. 1082-10920954-30071476-5640
Internetlänk
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Cooper, A. J.
-
Forouhi, N. G.
-
Ye, Z.
-
Buijsse, B.
-
Arriola, L.
-
Balkau, B.
-
visa fler...
-
Barricarte, A.
-
Beulens, J. W. J ...
-
Boeing, H.
-
Buchner, F. L.
-
Dahm, C. C.
-
de Lauzon-Guilla ...
-
Fagherazzi, G.
-
Franks, Paul W.
-
Gonzalez, C.
-
Grioni, S.
-
Kaaks, R.
-
Key, T. J.
-
Masala, G.
-
Navarro, C.
-
Nilsson, P.
-
Overvad, K.
-
Panico, S.
-
Ramon Quiros, J.
-
Rolandsson, Olov
-
Roswall, N.
-
Sacerdote, C.
-
Sanchez, M-J
-
Slimani, N.
-
Sluijs, I.
-
Spijkerman, A. M ...
-
Teucher, B.
-
Tjonneland, A.
-
Tumino, R.
-
Sharp, S. J.
-
Langenberg, C.
-
Feskens, E. J. M ...
-
Riboli, E.
-
Wareham, N. J.
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
- Artiklar i publikationen
-
European Journal ...
- Av lärosätet
-
Umeå universitet
-
Lunds universitet