SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/220308"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/220308" > New Perspectives on...

  • Gustafson, Deborah,1966Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi,Institute of Neuroscience and Physiology, Department of Psychiatry and Neurochemistry (författare)

New Perspectives on Alzheimer's Disease and Nutrition

  • Artikel/kapitelEngelska2015

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • IOS Press,2015

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:gup.ub.gu.se/220308
  • https://gup.ub.gu.se/publication/220308URI
  • https://doi.org/10.3233/jad-150084DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Accumulating evidence shows nutritional factors influence the risk of developing Alzheimer's disease (AD) and its rate of clinical progression. Dietary and lifestyle guidelines to help adults reduce their risk have been developed. However, the clinical dementia picture remains complex, and further evidence is required to demonstrate that modifying nutritional status can protect the brain and prevent, delay, or reduce pathophysiological consequences of AD. Moreover, there is a pressing need for further research because of the global epidemic of overweight and obesity combined with longer life expectancy of the general population and generally observed decreases in body weight with aging and AD. A new research approach is needed, incorporating more sophisticated models to account for complex scenarios influencing the relationship between nutritional status and AD. Systematic research should identify and address evidence gaps. Integrating longitudinal epidemiological data with biomarkers of disease, including brain imaging technology, and randomized controlled interventions may provide greater insights into progressive and subtle neurological changes associated with dietary factors in individuals at risk for or living with AD. In addition, greater understanding of mechanisms involved in nutritional influences on AD risk and progression, such as oxidative stress and loss of neuronal membrane integrity, will better inform possible interventional strategies. There is consensus among the authors that nutritional deficits, and even states of excess, are associated with AD, but more work is needed to determine cause and effect. Appropriately designed diets or nutritional interventions may play a role, but additional research is needed on their clinical-cognitive effectiveness.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Morris, M. C. (författare)
  • Scarmeas, N. (författare)
  • Shah, R. C. (författare)
  • Sijben, J. (författare)
  • Yaffe, K. (författare)
  • Zhu, X. W. (författare)
  • Göteborgs universitetInstitutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Journal of Alzheimers Disease: IOS Press46:4, s. 1111-11271387-28771875-8908

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy