SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/317972"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/317972" > Effects of ocean ac...

  • Maia, S. (författare)

Effects of ocean acidification and warming on the development and biochemical responses of juvenile shrimp Palaemon elegans (Rathke, 1837)

  • Artikel/kapitelEngelska2022

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Elsevier BV,2022

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:gup.ub.gu.se/317972
  • https://gup.ub.gu.se/publication/317972URI
  • https://doi.org/10.1016/j.marenvres.2022.105580DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Anthropogenic CO2 emissions have led to the warming and acidification of the oceans. Although, there is a growing of evidence showing that simultaneous occurrence of ocean acidification and ocean warming are threats to marine organisms, information on their combined effect on coastal shrimp species remains scarce. The purpose of this study was to estimate the combined effects of seawater acidification and warming on growth-related traits and biochemical responses of P. elegans juveniles. In this work, shrimp were exposed for 65 days at 4 experimental conditions: pH 8.10 * 18 °C, pH 7.80 * 18 °C, pH 8.10 * 22 °C, pH 7.80 * 22 °C. The results showed that low pH decreases the lipid content by ∼13% (p < 0.05). Higher temperature reduced the condition factor by ∼11%, the protein content by ∼20%, the PUFA by ∼8,6% and shortened moulting events by 5 days (p > 0.05) while the SFA increased ∼9.4%. The decrease in condition factor and protein was however more prominent in organisms exposed to the combination of pH and temperature with a decrease of ∼13% and ∼21%, respectively. Furthermore, essential fatty acids as EPA and DHA also decreased by ∼20% and ∼6.6% in low pH and higher temperature condition. Despite this study suggest that warming may have a greater impact than acidification, it has been shown that their combined effect can exacerbate these impacts with consequences for the shrimp's body size and biochemical profile. © 2022

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Marques, S. C. (författare)
  • Dupont, Samuel,1971Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för biologi och miljövetenskap, Kristineberg,Sven Lovén centrum för marina vetenskaper,Department of Biological and Environmental Sciences, Kristineberg,The Sven Lovén Centre for Marine Sciences(Swepub:gu)xdupsa (författare)
  • Neves, M. (författare)
  • Pinto, H. J. (författare)
  • Reis, J. (författare)
  • Leandro, S. M. (författare)
  • Göteborgs universitetInstitutionen för biologi och miljövetenskap, Kristineberg (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Marine Environmental Research: Elsevier BV1760141-1136

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy