SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/332836"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/332836" > Developing a novel ...

  • Eustachio Colombo, Patricia (författare)

Developing a novel optimisation approach for keeping heterogeneous diets healthy and within planetary boundaries for climate change

  • Artikel/kapitelEngelska2024

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2024

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:gup.ub.gu.se/332836
  • https://gup.ub.gu.se/publication/332836URI
  • https://doi.org/10.1038/s41430-023-01368-7DOI
  • http://kipublications.ki.se/Default.aspx?queryparsed=id:154518642URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Background and objectives: Current dietary habits have substantial negative impacts on the health of people and the planet. This study aimed to develop a novel approach for achieving health-promoting and climate-friendly dietary recommendations for a broad range of consumers. Subjects and methods: Hierarchical clustering analysis was combined with linear programming to design nutritionally adequate, health-promoting, climate-friendly and culturally acceptable diets using Swedish national dietary data (n = 1797). Diets were optimised for the average consumption of the total population as well as for the dietary clusters. Results: Three dietary clusters were identified. All optimised diets had lower shares of animal-source foods and contained higher amounts of plant-based foods. These dietary shifts reduced climate impacts by up to 53% while leaving much of the diet unchanged. The optimised diets of the three clusters differed from the optimised diet of the total population. All optimised diets differed considerably from the food-group pattern of the EAT-Lancet diet. Conclusions: The novel cluster-based optimisation approach was able to generate alternatives that may be more acceptable and realistic for a sustainable diet across different groups in the population.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Elinder, Liselotte SchäferKarolinska Institutet (författare)
  • Nykänen, Esa Pekka A. (författare)
  • Patterson, EmmaKarolinska Institutet (författare)
  • Lindroos, Anna-Karin,1958Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition,Institute of Medicine, Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition(Swepub:gu)xlannw (författare)
  • Parlesak, Alexandr (författare)
  • Karolinska InstitutetInstitutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:European Journal of Clinical Nutrition78:3, s. 193-2010954-30071476-5640

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy