SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:0b3438e5-1389-452f-a494-86348447a8b0"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:0b3438e5-1389-452f-a494-86348447a8b0" > Gastrointestinal Re...

  • Ulmius, MatildaLund University,Lunds universitet,Livsmedelsteknik,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Tillämpad biokemi,Centrum för tillämpade biovetenskaper,Kemiska institutionen,Department of Food Technology, Engineering and Nutrition,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH,Pure and Applied Biochemistry,Center for Applied Life Sciences,Department of Chemistry,Faculty of Engineering, LTH (författare)

Gastrointestinal Release of beta-Glucan and Pectin Using an In Vitro Method

  • Artikel/kapitelEngelska2011

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2011

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:0b3438e5-1389-452f-a494-86348447a8b0
  • https://lup.lub.lu.se/record/2161484URI
  • https://doi.org/10.1094/CCHEM-11-10-0169DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype
  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype

Anmärkningar

  • The release of soluble dietary fiber is a prerequisite for viscous effects and hence beneficial health properties. A simple in vitro method was adapted to follow the release during gastrointestinal digestion, and the percentage of solubilized fiber was measured over time. beta-Glucan from oat bran was mainly released during gastric digestion while the release of pectin from sugar beet fiber continued in the small intestine. Unmilled fractions of sugar beet fiber released more soluble fiber than oat bran flakes, probably due to the porous structure of sugar beet fiber as a result of manufacturing processes, but also clue to differences in source. Milling to smaller fiber particles significantly improved releasability (from 20 to 55% released beta-glucan and from 50 to 70% released pectin, respectively, after digestion). When milled fibers were included in individual food matrices, the release was reduced by protein and starch matrices (5% beta-glucan and 35% pectin released, respectively) and slowed by fat (45% beta-glucan and 60% pectin released). This may result in a too low or too late release in the upper small intestine to be able to interfere with macronutrient uptake. The method may be suitable for predicting the gastrointestinal release of soluble dietary fibers from food matrices in the development of healthy food products.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Johansson Persson, AnnaLund University,Lunds universitet,Tillämpad biokemi,Centrum för tillämpade biovetenskaper,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Pure and Applied Biochemistry,Center for Applied Life Sciences,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)tbio-ajo (författare)
  • Immerstrand, TinaLund University,Lunds universitet,Livsmedelsteknik,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Department of Food Technology, Engineering and Nutrition,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)inl-cis (författare)
  • Bergenståhl, BjörnLund University,Lunds universitet,Livsmedelsteknik,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Department of Food Technology, Engineering and Nutrition,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)livt-bbe (författare)
  • Önning, GunillaLund University,Lunds universitet,Tillämpad biokemi,Centrum för tillämpade biovetenskaper,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Pure and Applied Biochemistry,Center for Applied Life Sciences,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)inl-gon (författare)
  • LivsmedelsteknikAvdelningen för livsmedel och läkemedel (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Cereal Chemistry88:4, s. 385-3900009-0352

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy