Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:24b18bbd-0f28-4fdf-a569-d4bcaa006755" >
Är ekologisk odling...
Är ekologisk odling bättre för miljön
-
- Andersson, Sofie (författare)
- Lund University,Lunds universitet,AgriFood Economics Centre, SLU,AgriFood Economics Centre, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet,Ekonomihögskolan,AgriFood Economics Centre, SLU,AgriFood Economics Centre, Lund University School of Economics and Management,Lund University School of Economics and Management, LUSEM
-
- Jörgensen, Christian (författare)
- Lund University,Lunds universitet,AgriFood Economics Centre, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet,Ekonomihögskolan,AgriFood Economics Centre, Lund University School of Economics and Management,Lund University School of Economics and Management, LUSEM
-
- Sidemo Holm, William (författare)
- Lund University,Lunds universitet,AgriFood Economics Centre, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet,Ekonomihögskolan,BECC: Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate,Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC),Naturvetenskapliga fakulteten,Biodiversitet och bevarandevetenskap,Forskargrupper vid Lunds universitet,AgriFood Economics Centre, Lund University School of Economics and Management,Lund University School of Economics and Management, LUSEM,Centre for Environmental and Climate Science (CEC),Faculty of Science,Biodiversity and Conservation Science,Lund University Research Groups
-
visa fler...
-
- Wilhelmsson, Fredrik (författare)
- Lund University,Lunds universitet,AgriFood Economics Centre, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet,Ekonomihögskolan,BECC: Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate,Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC),Naturvetenskapliga fakulteten,AgriFood Economics Centre, Lund University School of Economics and Management,Lund University School of Economics and Management, LUSEM,Centre for Environmental and Climate Science (CEC),Faculty of Science
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
- 2021
- Svenska 19 s.
- Relaterad länk:
-
https://www.agrifood... (free)
-
visa fler...
-
https://lup.lub.lu.s...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- Sverige har ambitiösa mål för att öka den ekologiskt odlade jordbruksmarken. Samtidigt är det inte självklart att ekologisk odling är bättre för miljön. Här sammanställer vi kunskap om skillnader mellan ekologisk och konventionell odling i Sverige. De miljöfaktorer vi tittar på är biologisk mångfald, näringsläckage och utsläpp av växthusgaser. Sammanställningen tyder på att när miljöpåverkan mäts per hektar åkermark ger ekologisk odling ökad biologisk mångfald, mindre näringsläckage och lägre utsläpp av växthusgaser. Om miljöpåverkan istället beräknas utifrån hur mycket mark som krävs för att producera en bestämd mängd livsmedel finner vi att ekologisk odling bara har en positiv effekt på biologisk mångfald. Däremot kan utsläppen av växthusgaser och näringsläckage öka ifall samma mängd livsmedel ska produceras med ekologiskt istället för konventionellt jordbruk. Detta beror på att mer jordbruksmark krävs för att producera samma mängd livsmedel vid ekologisk odling vilket minskar möjligheten att använda mark för exempelvis skogsbruk och naturområden. Slutsatsen är därför att ekologisk odling inte entydigt är bättre för miljön än konventionell odling och att stöd till ekologisk odling således inte självklart kan motiveras utifrån miljöhänsyn. Jordbruksstöden behöver därför utformas för att minska miljöpåverkan oavsett om odlingen sker ekologiskt eller konventionellt.
Ämnesord
- SAMHÄLLSVETENSKAP -- Ekonomi och näringsliv -- Nationalekonomi (hsv//swe)
- SOCIAL SCIENCES -- Economics and Business -- Economics (hsv//eng)
Nyckelord
- Ekologisk odling
- Miljöeffekter
- Jordbruk
Publikations- och innehållstyp
- rap (ämneskategori)
- pop (ämneskategori)