SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:59815"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:59815" > Plant prebiotics an...

Plant prebiotics and human health: Biotechnology to breed prebiotic-rich nutritious food crops

Ortiz Rios, Rodomiro Octavio (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för växtförädling,Department of Plant Breeding
 (creator_code:org_t)
 
Elsevier BV, 2014
2014
Engelska.
Ingår i: Electronic Journal of Biotechnology. - : Elsevier BV. - 0717-3458. ; 17, s. 238–245-
  • Forskningsöversikt (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Microbiota in the gut play essential roles in human health. Prebiotics are non-digestible complex carbohydrates that are fermented in the colon, yielding energy and short chain fatty acids, and selectively promote the growth of Bifidobacteria and Lactobacillae in the gastro-intestinal tract. Fructans and inulin are the best-characterized plant prebiotics. Many vegetable, root and tuber crops as well as some fruit crops are the best-known sources of prebiotic carbohydrates, while the prebiotic-rich grain crops include barley, chickpea, lentil, lupin, and wheat. Some prebiotic-rich crop germplasm have been reported in barley, chickpea, lentil, wheat, yacon, and Jerusalem artichoke. A few major quantitative trait loci and gene-based markers associated with high fructan are known in wheat. More targeted search in genebanks using reduced subsets (representing diversity in germplasm) is needed to identify accessions with prebiotic carbohydrates. Transgenic maize, potato and sugarcane with high fructan, with no adverse effects on plant development, have been bred, which suggests that it is feasible to introduce fructan biosynthesis pathways in crops to produce health-imparting prebiotics. Developing prebiotic-rich and super nutritious crops will alleviate the widespread malnutrition and promote human health. A paradigm shift in breeding program is needed to achieve this goal and to ensure that newly-bred crop cultivars are nutritious, safe and health promoting. (C) 2014 Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso. Production and hosting by Elsevier B.V. All rights reserved.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Bioteknologi med applikationer på växter och djur -- Växtbioteknologi (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agricultural Biotechnology -- Plant Biotechnology (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Bioteknologi med applikationer på växter och djur -- Genetik och förädling inom lantbruksvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agricultural Biotechnology -- Genetics and Breeding in Agricultural Sciences (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
for (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Ortiz Rios, Rodo ...
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Bioteknologi med ...
och Växtbioteknologi
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Bioteknologi med ...
och Genetik och förä ...
Artiklar i publikationen
Electronic Journ ...
Av lärosätet
Sveriges Lantbruksuniversitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy