SwePub
Sök i SwePub databas

  Utökad sökning

Träfflista för sökning "WFRF:(Lidbom Peter) "

Sökning: WFRF:(Lidbom Peter)

  • Resultat 1-10 av 12
Sortera/gruppera träfflistan
   
NumreringReferensOmslagsbildHitta
1.
  • Axell, Monica, et al. (författare)
  • Energieffektivisering i livsmedelsbutiker med målsättning att förbättra klimatet för kunder, varor och personal - En fältstudie i tre butiker
  • 2003
  • Rapport (refereegranskat)abstract
    • Livsmedelsbutiker har generellt sett en hög energianvändning. Studien visar att energianvändningen kan vara upp till 5 gångar högre än i en villa. Systemen för butikskyla som används för att exponera och lagra kylda och frysta matvaror svarar för i storleksordningen halva elanvändningen. Tidigare studier har visat att förvaring av kylda och frysta matvaror i butiker är en svag länk i kylkedjan samt att det kan vara problem med för låga temperaturer i de zoner av butiken där kyl- och frysdiskar är placerade. Det är viktigt att energieffektiviserande åtgärder inte sker på bekostnad av systemens prestanda. För livsmedelsbutikernas system för butikskyla innebär begreppet prestanda att det termiska klimatet för varor, personal och kunder skall bibehållas eller förbättras. Syftet med projektet har varit att studera energianvändningen, temperaturkvalitén i kylda och frysta matvaror samt den termiska komforten för personal och kunder i livsmedelsbutiker. Målsättningen är att resultaten från studien skall användas för att bedöma vilka åtgärder som kan genomföras i livsmedelsbutiker för att minska energianvändningen. Denna studie redovisar resultat från fältmätningar i tre livsmedelsbutiker. Mätningar har genomförts för tre olika tidsperioder för att studera hur livsmedelsbutikernas system för butikskyla påverkas av variationer i utomhusklimat, kundgenomströmning, skillnader i inlastad mängd med matvaror samt variationer orsakade av att butiken är öppen eller stängd. Den höga energianvändningen tillsammans med de stora skillnaderna i energianvändning mellan olika butiker visar att det finns en stor potential att förbättra systemen för butikskyla ute i butikerna. Ungefär 2/3 av den installerade kyleffekten utnyttjas för att förvara kylda matvaror. Studien visar att det är för dessa system som skillnaden mellan de olika butikerna så stor som en faktor 5. En förklaring till detta är att merparten av de kylda matvarorna förvaras i vertikala kyldiskar. Dessa kyldiskar är populära eftersom det går att exponera mycket matvaror på en liten yta i butiken. I den stora öppna vertikala fronten avskiljs den varma luften i butiken från den kalla luften inne i kyldisken med en luftridå. Tidigare studier visar att vertikala luftridåer är speciellt känsliga för infiltration av varm omgivningsluft och att effektiviteten kan skilja mycket mellan olika typer av kyldiskar. Nya nyckeltal har definierats för att jämföra energieffektiviteten hos systemen för att lagra och exponera kylda och frysta matvaror i olika butiker. Fördelen med dessa nya nyckeltal är att de är enkla verktyg som kan användas av butiksägarna för att jämföra sin egen anläggning med andra butiker. De är dessutom oberoende av såväl butikens storlek som andra energikrävande system inne i butiken. Nyckeltalen baseras på att den tillförda elenergin relateras till kylda luftvolymen (den nyttiga volymen) för att lagra och exponera matvaror i butiken. Resultaten visar att utomhusklimatet påverkar inomhusklimatet i butiken, vilket resulterar i att elanvändningen kan variera med upp till 100 % mellan sommar och vinter för att förvara kylda livsmedel. Systemen för de kylda livsmedlen är därmed speciellt känsliga för variationer i inomhusklimatet. Studien visar att det är energieffektivt att täcka kyldiskarna med en nattgardin när butiken är stängd. Detta leder till en minskad elanvändning, en minskad utkylning av butiken och kan även förbättra temperaturkvalitén i de kylda matvarorna om maten används för att ackumulera kyla. Resultaten visar att den butik som har den högsta elanvändningen även uppvisar en sämre termisk komfort för personal och kunder samt en sämre temperaturkvalité i matvarorna. Slutsatsen är att insatserna bör starta med att installera energieffektiva kyldiskar och frysdiskar som täcks när butiken är stängd. Om kylan hålls inne i diskarna förbättras den termiska komforten, förbättras temperaturen i matvarorna och uppvärmningsbehovet minskar. Resultaten visar att det ä
  •  
2.
  •  
3.
  •  
4.
  •  
5.
  • Haglund Stignor, Caroline, et al. (författare)
  • New type of energy efficient heat exchanger for indirectly cooled display cabinets - Laboratory and field tests
  • 2018
  • Ingår i: Refrigeration Science and Technology. - 9782362150241 ; , s. 206-214
  • Konferensbidrag (refereegranskat)abstract
    • In this study, a completely new type of air-to-liquid heat exchanger, adapted for obtaining good heat transfer performance even at a laminar flow regime on the liquid side has been evaluated in a display cabinet application. The heat exchanger consists of parallel plates, with liquid in every second passage and air in the other passages. Tests were performed with a traditional open vertical display cabinet, first with a traditional finned-tube coil and thereafter with the new type of heat exchanger, both in a climate chamber and thereafter in the field. The results from both tests showed that the liquid inlet temperature could be increased by around 6°C, from the range -8°C - -7°C with the traditional coil to the range -2°C -1°C with the new type of heat exchanger, which can lead to considerable energy savings and operation without the need for defrosting of the heat exchanger.
  •  
6.
  •  
7.
  • Jensen, Sara, et al. (författare)
  • Utvärdering av innpvativ värmeväxlare i kyldisk : för effektivare energianvändning i butiker
  • 2018
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)abstract
    • In this study, a new innovative type of air-to-liquid heat exchanger, called HEALEX (which stands for High Efficiency Air to Liquid Heat Exchanger), has been tested and demonstrated in an open display cabinet at a supermarket. HEALEX is adapted for obtaining good heat transfer performance even at a laminar flow regime on the liquid side, which is often the case in indirect cooling systems in supermarkets. The heat exchanger consists of parallel plates, with liquid in every second passage and air in the other passages. The purpose of the demonstration was to show the potential of increasing the energy efficiency by replacing the conventional cooling coils by HEALEX. On the long term, the purpose of the project was to raise the interest and acceptance for this type of heat exchanger, and through raised acceptance increase the amount of energy efficient heat exchangers in supermarkets, which in turn would result in energy savings.One of the objectives of the project was to confirm results from a previous study where tests had been performed in a laboratory. The results from the laboratory tests showed that the same cooling capacity and average temperature of the “food packages” could be obtained with around 6 K higher inlet temperature of the liquid, -7°C with the traditional coil and ‑1°C with HEALEX.The project was not intended to directly compare the performance of the original heat exchanger and the one of HEALEX regarding efficiency. A field study is not well suited for direct comparisons of different heat exchanger performances, since there are too many hard-to-control variables (ambient climate, customer behavior etc.) that affect the performance of the cooling system. Studies for direct and exact comparisons should always be carried out in a laboratory, where parameters that affect the result can be controlled.The first tests were made with the original heat exchanger placed in the bottom of the display cabinet, and thereafter the heat exchanger was replaced with HEALEX. The data collected in the project were air- and liquid temperatures before and after the heat exchangers, air temperatures and humidities in the display cabinet, liquid and air pressure drop and liquid volume flow. Temperature and humidity of the ambient air is also measured.The results from this study show that there is a potential of energy savings by using HEALEX in display cabinets at supermarkets instead of conventional cooling coils. The inlet temperature of the secondary refrigerant could be raised 6°C after the installation of HEALEX and almost the same cooling capacity and average temperature in the display cabinet as for the original heat exchanger could be obtained. These results confirm to a large extent the results from the laboratory tests.The results from this study also indicate that the need for defrosting will occur much more seldom for HEALEX compared to a conventional cooling coil. Defrosting was initiated by time control at 6.00 am and at 7.00 pm. Since the pressure drop is constant during the measurement period it is likely that there is no frosting and thereby no need for defrosting. In order to find out if defrosting is needed or not, the it would have been necessary to increase the intervals between the defrosts, which was not possible in this study.Earlier studies have shown that COP increase with approximately 2.5% per oC increased liquid temperature. Thereby an increase of the liquid temperature with 6oC implies energy savings of about 15% for the compressor drive energy.
  •  
8.
  •  
9.
  •  
10.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Resultat 1-10 av 12

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy