SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-141291"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:kth-141291" > Targeted allylation...

  • Leppänen, Ann-Sofie (författare)

Targeted allylation and propargylation of galactose-containing polysaccharides in water

  • Artikel/kapitelEngelska2014

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Elsevier BV,2014
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:kth-141291
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-141291URI
  • https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2012.11.053DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • QC 20140213
  • Galactose units of spruce galactoglucomannan (GGM), guar galactomannan (GM), and tamarind (galacto)xyloglucan (XG) were selectively allylated. Firstly aldehyde functionalities were formed at the C-6 position via enzymatic oxidation by galactose oxidase. The formed aldehydes were further derivatized by an indium mediated Barbier-Grignard type reaction, resulting in the formation of homoallylic alcohols. In addition to allylic halides, the same reaction procedure was also applicable for GGM, when using propargyl bromide as halide. All reaction steps were done in water, thus the polysaccharides were modified in a one-pot reaction. The formation of the allylated, or propargylated, product was identified by MALDI-TOF-MS. All polysaccharide products were isolated and further characterized by GC-MS or NMR spectroscopy. By this chemo-enzymatic process, we have demonstrated a novel method for derivatization of GGM and other galactose-containing polysaccharides. The derivatized polysaccharides are potential platforms for further functionalizations.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Xu, ChunlinKTH,Glykovetenskap,Wallenberg Wood Science Center(Swepub:kth)u1u51h0x (författare)
  • Parikka, Kirsti (författare)
  • Eklund, Patrik (författare)
  • Sjöholm, Rainer (författare)
  • Brumer, HarryKTH,Glykovetenskap,Wallenberg Wood Science Center(Swepub:kth)u1e8oacn (författare)
  • Tenkanen, Maija (författare)
  • Willför, Stefan (författare)
  • KTHGlykovetenskap (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Carbohydrate Polymers: Elsevier BV100, s. 46-540144-86171879-1344

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy