SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-48419"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-48419" > On-line multisensor...

  • Navrátil, MariánLinköpings universitet,Teknisk biologi,Tekniska högskolan (författare)

On-line multisensor monitoring of yogurt and Filmjolk fermentations on production scale

  • Artikel/kapitelEngelska2004

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2004-01-14
  • American Chemical Society (ACS),2004
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:liu-48419
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-48419URI
  • https://doi.org/10.1021/jf0304876DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Near-infrared (NIR) spectrometry and electronic nose (EN) data were used for on-line monitoring of yogurt and filmjölk (a Swedish yogurt-like sour milk) fermentations under industrial conditions. The NIR and EN signals were selected by evaluation of principal component analysis loading vectors and further analyzed by studying the variability of the selected principal components. First principal components for the NIR and the EN signals were used for on-line generation of a process trajectory plot visualizing the actual state of fermentation. The NIR signals were also used to set up empirical partial least-squares (PLS) models for prediction of the cultures' pH and titratable acidity (expressed as Thorner degrees, °T). By using five or six PLS factors the models yielded acceptable predictions that could be further improved by increasing the number of reliable and precise calibration data. The presented results demonstrate that the fusion of the NIR and EN signals has a potential for rapid on-line monitoring and assessment of process quality of yogurt fermentation.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Cimander, ChristianLinköpings universitet,Teknisk biologi,Tekniska högskolan (författare)
  • Mandenius, Carl-FredrikLinköpings universitet,Teknisk biologi,Tekniska högskolan(Swepub:liu)carma16 (författare)
  • Linköpings universitetTeknisk biologi (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Journal of Agricultural and Food Chemistry: American Chemical Society (ACS)52:3, s. 415-4200021-85611520-5118

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Navrátil, Marián
Cimander, Christ ...
Mandenius, Carl- ...
Om ämnet
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
TEKNIK OCH TEKNO ...
och Industriell biot ...
och Bioprocessteknik
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
TEKNIK OCH TEKNO ...
och Annan teknik
och Livsmedelsteknik
Artiklar i publikationen
Journal of Agric ...
Av lärosätet
Linköpings universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy