SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8397"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8397" > Microstructure and ...

Microstructure and rheological behavior of pure and mixed pectin gels

Lofgren, C. (författare)
Walkenström, Pernilla (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
Hermansson, Ann-Marie (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
 (creator_code:org_t)
2002-08-27
2002
Engelska.
Ingår i: Biomacromolecules. - : American Chemical Society (ACS). - 1525-7797 .- 1526-4602. ; 3:6, s. 1144-1153
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The microstructure and the rheological properties of pure HM (high methoxyl) and LM (low methoxyl) pectin gels and of mixed HM/LM pectin gels have been investigated. Gel formation of either the HM or LM pectin, or both, was initiated in the mixed gels by varying the sucrose and Ca 2+ content. The microstructure was characterized by transmission electron microscopy, light microscopy, and confocal laser scanning microscopy. HM and LM pectin gels showed aggregated networks with large pores around 500 nm and network strands of similar character. Small differences could be found, such as a more inhomogeneous LM pectin network with shorter and more branched strands of flexible appearance. LM pectin also formed a weak gel in 60% sucrose in the absence of calcium. A highly inhomogeneous mixed gel structure was formed in the presence of 60% sucrose and Ca 2+ ions, which showed large synergistic effects in rheological properties. Its formation was explained by the behavior of the corresponding pure gels. In the presence of 60% sucrose alone, a homogeneous, fine-stranded mixed network was formed, which showed weak synergistic effects. It is suggested that LM pectin interacts with HM pectin during gel formation, thereby hindering secondary aggregation leading to the aggregated networks observed for the pure gels.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

Food Engineering
Livsmedelsteknik

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Lofgren, C.
Walkenström, Per ...
Hermansson, Ann- ...
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Lantbruksvetensk ...
och Livsmedelsvetens ...
Artiklar i publikationen
Biomacromolecule ...
Av lärosätet
RISE

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy