SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/60821"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/60821" > Viscous and nonvisc...

Viscous and nonviscous fibres, nonabsorbable and low glycaemic index carbohydrates, blood lipids and coronary heart disease.

Jenkins, D J (författare)
Kendall, C W (författare)
Axelsen, Mette, 1965 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för invärtesmedicin, Avdelningen för internmedicin,Institute of Internal Medicine, Dept of Medicine
visa fler...
Augustin, L S (författare)
Vuksan, V (författare)
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2000
2000
Engelska.
Ingår i: Current opinion in lipidology. - 0957-9672. ; 11:1, s. 49-56
  • Forskningsöversikt (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Viscous fibres such as guar, glucomannans, pectins, oat betaglucan and psyllium continue to be seen as hypocholesterolaemic. Nevertheless, in large cohort studies, ironically it is the insoluble cereal fibre that has been demonstrated to relate negatively to cardiovascular disease and diabetes, despite an absence of effect on fasting lipids or postprandial glycaemia. In general, resistant or nonabsorbable starch is lipid neutral, whereas some nonabsorbable sugars or oligosaccharides may raise serum cholesterol, possibly through providing more acetate after colonic fermentation by colonic microflora. On the other hand, fructo-oligosaccharides appear to reduce serum triglycerides for reasons that are not entirely clear. Of possibly greater recent interest have been the carbohydrates that are not so much resistant to absorption, but rather are slowly absorbed. They possess some of the features of dietary fibre in providing a substrate for colonic bacterial fermentation. In the small intestine, however, they form lente or sustained release carbohydrate. In the form of low glycaemic index foods, lente carbohydrate consumption has been shown to relate to improved blood lipid profiles in hyperlipidaemic individuals and improved glycaemic control in diabetes. In larger cohort studies, low glycaemic index foods or low glycaemic load diets have been associated with higher HDL-cholesterol levels and reduced incidence of diabetes and cardiovascular disease.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Endokrinologi och diabetes (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Endocrinology and Diabetes (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Kardiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cardiac and Cardiovascular Systems (hsv//eng)

Nyckelord

Blood Glucose
Cardiovascular Diseases
prevention & control
Dietary Carbohydrates
administration & dosage
Dietary Fiber
administration & dosage
therapeutic use
Humans
Lipids
blood
Solubility
Viscosity

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
for (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Jenkins, D J
Kendall, C W
Axelsen, Mette, ...
Augustin, L S
Vuksan, V
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Näringslära
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
och Endokrinologi oc ...
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
och Kardiologi
Artiklar i publikationen
Current opinion ...
Av lärosätet
Göteborgs universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy