SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:1a6fa650-fe90-4f85-91a4-046f29612796"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:1a6fa650-fe90-4f85-91a4-046f29612796" > NMR Study on the In...

  • Morssing Vilén, EricSwedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för kemi,Department of Chemistry (författare)

NMR Study on the Interaction of Trehalose with Lactose and Its Effect on the Hydrogen Bond Interaction in Lactose

  • Artikel/kapitelEngelska2013

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2013-08-14
  • MDPI AG,2013
  • MDPI,2024

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:slubar.slu.se:52416
  • https://res.slu.se/id/publ/52416URI
  • https://doi.org/10.3390/molecules18089735DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Trehalose, a well-known stress-protector of biomolecules, has been investigated for its effect on the mobility, hydration and hydrogen bond interaction of lactose using diffusion-ordered NMR spectroscopy and NMR of hydroxy protons. In ternary mixtures of trehalose, lactose and water, the two sugars have the same rate of diffusion. The chemical shifts, temperature coefficients, vicinal coupling constants and ROE of the hydroxy protons in trehalose, lactose and sucrose were measured for the disaccharides alone in water/acetone-d(6) solutions as well as in mixtures. The data indicated that addition of trehalose did not change significantly the strength of the hydrogen bond interaction between GlcOH3 and GalO5' in lactose. Small upfield shifts were however measured for all hydroxy protons when the sugar concentration was increased. The chemical shift of the GlcOH3 signal in lactose showed less change, attributed to the spatial proximity to GalO5'. Chemical exchange between hydroxy protons of lactose and trehalose was observed in the ROESY NMR spectra. Similar effects were observed with sucrose indicating no specific effect of trehalose at the concentrations investigated (73 to 763 mg/mL) and suggesting that it is the concentration of hydroxy groups more than the type of sugars which is guiding intermolecular interactions.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Sandström, CorineSwedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för kemi,Department of Chemistry(Swepub:slu)49438 (författare)
  • Sveriges lantbruksuniversitetInstitutionen för kemi (creator_code:org_t)
  • Sveriges lantbruksuniversitet

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Molecules: MDPI AG18, s. 9735-97541420-3049

Internetlänk

Hitta via bibliotek

  • Molecules (Sök värdpublikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Morssing Vilén, ...
Sandström, Corin ...
Om ämnet
NATURVETENSKAP
NATURVETENSKAP
och Kemi
och Organisk kemi
Artiklar i publikationen
Molecules
Av lärosätet
Sveriges Lantbruksuniversitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy