Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:2d079190-3229-4202-b4da-07c241b4f06d" >
Effects of a health...
Effects of a healthy Nordic diet on plasma 25-hydroxyvitamin D concentration in subjects with metabolic syndrome: a randomized, placebo-controlled trial (SYSDIET)
- Artikel/kapitelEngelska2014
Förlag, utgivningsår, omfång ...
-
2014-02-26
-
Springer Science and Business Media LLC,2014
Nummerbeteckningar
-
LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:2d079190-3229-4202-b4da-07c241b4f06d
-
https://lup.lub.lu.se/record/4552435URI
-
https://doi.org/10.1007/s00394-014-0674-3DOI
-
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-228007URI
Kompletterande språkuppgifter
-
Språk:engelska
-
Sammanfattning på:engelska
Ingår i deldatabas
Klassifikation
-
Ämneskategori:art swepub-publicationtype
-
Ämneskategori:ref swepub-contenttype
Anmärkningar
-
At northern latitudes, vitamin D is not synthesized endogenously during winter, causing low plasma 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) concentrations. Therefore, we evaluated the effects of a healthy Nordic diet based on Nordic nutrition recommendations (NNR) on plasma 25(OH)D and explored its dietary predictors. In a Nordic multi-centre trial, subjects (n = 213) with metabolic syndrome were randomized to a control or a healthy Nordic diet favouring fish (a parts per thousand yen300 g/week, including a parts per thousand yen200 g/week fatty fish), whole-grain products, berries, fruits, vegetables, rapeseed oil and low-fat dairy products. Plasma 25(OH)D and parathyroid hormone were analysed before and after 18- to 24-week intervention. At baseline, 45 % had vitamin D inadequacy (< 50 nmol/l), whereas 8 % had deficiency (< 25 nmol/l). Dietary vitamin D intake was increased by the healthy Nordic diet (P < 0.001). The healthy Nordic and the control diet reduced the prevalence of vitamin D inadequacy by 42 % (P < 0.001) and 19 % (P = 0.002), respectively, without between-group difference (P = 0.142). Compared with control, plasma 25(OH)D (P = 0.208) and parathyroid hormone (P = 0.207) were not altered by the healthy Nordic diet. Predictors for 25(OH)D were intake of vitamin D, eicosapentaenoic acids (EPA), docosahexaenoic acids (DHA), vitamin D supplement, plasma EPA and plasma DHA. Nevertheless, only vitamin D intake and season predicted the 25(OH)D changes. Consuming a healthy Nordic diet based on NNR increased vitamin D intake but not plasma 25(OH)D concentration. The reason why fish consumption did not improve vitamin D status might be that many fish are farmed and might contain little vitamin D or that frying fish may result in vitamin D extraction. Additional ways to improve vitamin D status in Nordic countries may be needed.
Ämnesord och genrebeteckningar
Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)
-
Rejnmark, Lars
(författare)
-
Carlberg, Carsten
(författare)
-
Schwab, Ursula
(författare)
-
Kolehmainen, Marjukka
(författare)
-
Rosqvist, FredrikUppsala universitet,Klinisk nutrition och metabolism(Swepub:uu)frero353
(författare)
-
Cloetens, LieselotteLund University,Lunds universitet,Tillämpad biokemi,Centrum för tillämpade biovetenskaper,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Pure and Applied Biochemistry,Center for Applied Life Sciences,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)tbio-lce
(författare)
-
Landin-Olsson, MonaLund University,Lunds universitet,Medicin, Lund,Sektion II,Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund,Medicinska fakulteten,Medicine, Lund,Section II,Department of Clinical Sciences, Lund,Faculty of Medicine(Swepub:lu)med-mla
(författare)
-
Gunnarsdottir, Ingibjorg
(författare)
-
Poutanen, Kaisa S.
(författare)
-
Herzig, Karl-Heinz
(författare)
-
Riserus, UlfUppsala universitet,Klinisk nutrition och metabolism(Swepub:uu)ulfriser
(författare)
-
Savolainen, Markku J.
(författare)
-
Thorsdottir, Inga
(författare)
-
Uusitupa, Matti
(författare)
-
Hermansen, Kjeld
(författare)
-
Uppsala universitetKlinisk nutrition och metabolism
(creator_code:org_t)
Sammanhörande titlar
-
Ingår i:European Journal of Nutrition: Springer Science and Business Media LLC53:4, s. 1123-11341436-62151436-6207
Internetlänk
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Brader, Lea
-
Rejnmark, Lars
-
Carlberg, Carste ...
-
Schwab, Ursula
-
Kolehmainen, Mar ...
-
Rosqvist, Fredri ...
-
visa fler...
-
Cloetens, Liesel ...
-
Landin-Olsson, M ...
-
Gunnarsdottir, I ...
-
Poutanen, Kaisa ...
-
Herzig, Karl-Hei ...
-
Riserus, Ulf
-
Savolainen, Mark ...
-
Thorsdottir, Ing ...
-
Uusitupa, Matti
-
Hermansen, Kjeld
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
- Artiklar i publikationen
-
European Journal ...
- Av lärosätet
-
Lunds universitet
-
Uppsala universitet