SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:4dbb5a25-9f81-4651-98cc-dc75a8baaace"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:4dbb5a25-9f81-4651-98cc-dc75a8baaace" > Determination of th...

  • Wolever, T M S (författare)

Determination of the glycaemic index of foods: interlaboratory study.

  • Artikel/kapitelEngelska2003

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2003-03-10
  • Springer Science and Business Media LLC,2003

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:4dbb5a25-9f81-4651-98cc-dc75a8baaace
  • https://lup.lub.lu.se/record/127861URI
  • https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601551DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype
  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype

Anmärkningar

  • Objective: Practical use of the glycaemic index (GI), as recommended by the FAO/WHO, requires an evaluation of the recommended method. Our purpose was to determine the magnitude and sources of variation of the GI values obtained by experienced investigators in different international centres. Design: GI values of four centrally provided foods (instant potato, rice, spaghetti and barley) and locally obtained white bread were determined in 8-12 subjects in each of seven centres using the method recommended by FAO/WHO. Data analysis was performed centrally. Setting: University departments of nutrition. Healthy subjects (28 male, 40 female) were studied. Results: The GI values of the five foods did not vary significantly in different centres nor was there a significant centre´food interaction. Within-subject variation from two centres using venous blood was twice that from five centres using capillary blood. The s.d. of centre mean GI values was reduced from 10.6 (range 6.8-12.8) to 9.0 (range 4.8-12.6) by excluding venous blood data. GI values were not significantly related to differences in method of glucose measurement or subject characteristics (age, sex, BMI, ethnicity or absolute glycaemic response). GI values for locally obtained bread were no more variable than those for centrally provided foods. Conclusions: The GI values of foods are more precisely determined using capillary than venous blood sampling, with mean between-laboratory s.d. of approximately 9.0. Finding ways to reduce within-subject variation of glycaemic responses may be the most effective strategy to improve the precision of measurement of GI values.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Vorster, H H (författare)
  • Björck, IngerLund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)inl-ibj (författare)
  • Brand-Miller, J (författare)
  • Brighenti, F (författare)
  • Mann, J I (författare)
  • Ramdath, D D (författare)
  • Granfeldt, Y (författare)
  • Holt, S (författare)
  • Perry, T L (författare)
  • Venter, C (författare)
  • Wu, Xiaomei (författare)
  • Avdelningen för livsmedel och läkemedelInstitutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:European Journal of Clinical Nutrition: Springer Science and Business Media LLC57:3, s. 475-4821476-56400954-3007

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy