Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:5960ac52-0f64-40a7-8e1d-dca8b68de166" >
Dietary vitamin D i...
Dietary vitamin D intake and risk of type 2 diabetes in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition: the EPIC-InterAct study
- Artikel/kapitelEngelska2014
Förlag, utgivningsår, omfång ...
-
2013-11-20
-
Springer Science and Business Media LLC,2014
Nummerbeteckningar
-
LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:5960ac52-0f64-40a7-8e1d-dca8b68de166
-
https://lup.lub.lu.se/record/4368340URI
-
https://doi.org/10.1038/ejcn.2013.235DOI
-
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-87167URI
Kompletterande språkuppgifter
-
Språk:engelska
-
Sammanfattning på:engelska
Ingår i deldatabas
Klassifikation
-
Ämneskategori:art swepub-publicationtype
-
Ämneskategori:ref swepub-contenttype
Anmärkningar
-
BACKGROUND/OBJECTIVES: Prospective cohort studies have indicated that serum vitamin D levels are inversely related to risk of type 2 diabetes. However, such studies cannot determine the source of vitamin D. Therefore, we examined the association of dietary vitamin D intake with incident type 2 diabetes within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-InterAct study in a heterogeneous European population including eight countries with large geographical variation. SUBJECTS/METHODS: Using a case-cohort design, 11 245 incident cases of type 2 diabetes and a representative subcohort (N = 15 798) were included in the analyses. Hazard ratios (HR) and 95% confidence intervals (CIs) for type 2 diabetes were calculated using a Prentice-weighted Cox regression adjusted for potential confounders. Twenty-four-hour diet-recall data from a subsample (N = 2347) were used to calibrate habitual intake data derived from dietary questionnaires. RESULTS: Median follow-up time was 10.8 years. Dietary vitamin D intake was not significantly associated with the risk of type 2 diabetes. HR and 95% CIs for the highest compared to the lowest quintile of uncalibrated vitamin D intake was 1.09 (0.97-1.22) (P-trend = 0.17). No associations were observed in a sex-specific analysis. The overall pooled effect (HR (95% CI)) using the continuous calibrated variable was 1.00 (0.97-1.03) per increase of 1 mg/day dietary vitamin D. CONCLUSIONS: This observational study does not support an association between higher dietary vitamin D intake and type 2 diabetes incidence. This result has to be interpreted in light of the limited contribution of dietary vitamin D on the overall vitamin D status of a person.
Ämnesord och genrebeteckningar
Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)
-
Linseisen, J.
(författare)
-
Rohrmann, S.
(författare)
-
Beulens, J. W. J.
(författare)
-
Buijsse, B.
(författare)
-
Amiano, P.
(författare)
-
Ardanaz, E.
(författare)
-
Balkau, B.
(författare)
-
Boeing, H.
(författare)
-
Clavel-Chapelon, F.
(författare)
-
Fagherazzi, G.
(författare)
-
Franks, PaulUmeå universitet,Lund University,Lunds universitet,Genetisk och molekylär epidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Genetic and Molecular Epidemiology,Lund University Research Groups,Medicin(Swepub:umu)pafr0003
(författare)
-
Gavrila, D.
(författare)
-
Grioni, S.
(författare)
-
Kaaks, R.
(författare)
-
Key, T. J.
(författare)
-
Khaw, K. T.
(författare)
-
Kuehn, T.
(författare)
-
Mattiello, A.
(författare)
-
Molina-Montes, E.
(författare)
-
Nilsson, P. M.
(författare)
-
Overvad, K.
(författare)
-
Quiros, J. R.
(författare)
-
Rolandsson, OlovUmeå universitet,Allmänmedicin(Swepub:umu)olro0005
(författare)
-
Sacerdote, C.
(författare)
-
Saieva, C.
(författare)
-
Slimani, N.
(författare)
-
Sluijs, I.
(författare)
-
Spijkerman, A. M. W.
(författare)
-
Tjonneland, A.
(författare)
-
Tumino, R.
(författare)
-
van der A, D. L.
(författare)
-
Zamora-Ros, R.
(författare)
-
Sharp, S. J.
(författare)
-
Langenberg, C.
(författare)
-
Forouhi, N. G.
(författare)
-
Riboli, E.
(författare)
-
Wareham, N. J.
(författare)
-
Genetisk och molekylär epidemiologiForskargrupper vid Lunds universitet
(creator_code:org_t)
Sammanhörande titlar
-
Ingår i:European Journal of Clinical Nutrition: Springer Science and Business Media LLC68:2, s. 196-2021476-56400954-3007
Internetlänk
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Abbas, S.
-
Linseisen, J.
-
Rohrmann, S.
-
Beulens, J. W. J ...
-
Buijsse, B.
-
Amiano, P.
-
visa fler...
-
Ardanaz, E.
-
Balkau, B.
-
Boeing, H.
-
Clavel-Chapelon, ...
-
Fagherazzi, G.
-
Franks, Paul
-
Gavrila, D.
-
Grioni, S.
-
Kaaks, R.
-
Key, T. J.
-
Khaw, K. T.
-
Kuehn, T.
-
Mattiello, A.
-
Molina-Montes, E ...
-
Nilsson, P. M.
-
Overvad, K.
-
Quiros, J. R.
-
Rolandsson, Olov
-
Sacerdote, C.
-
Saieva, C.
-
Slimani, N.
-
Sluijs, I.
-
Spijkerman, A. M ...
-
Tjonneland, A.
-
Tumino, R.
-
van der A, D. L.
-
Zamora-Ros, R.
-
Sharp, S. J.
-
Langenberg, C.
-
Forouhi, N. G.
-
Riboli, E.
-
Wareham, N. J.
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Klinisk medicin
-
och Endokrinologi oc ...
- Artiklar i publikationen
-
European Journal ...
- Av lärosätet
-
Lunds universitet
-
Umeå universitet