SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:a2aab7bb-5eb4-4a7f-a40f-6678e307bd97"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:a2aab7bb-5eb4-4a7f-a40f-6678e307bd97" > Dietary Glycemic In...

  • Sluijs, Ivonne (författare)

Dietary Glycemic Index, Glycemic Load, and Digestible Carbohydrate Intake Are Not Associated with Risk of Type 2 Diabetes in Eight European Countries

  • Artikel/kapitelEngelska2013

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Elsevier BV,2013

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:a2aab7bb-5eb4-4a7f-a40f-6678e307bd97
  • https://lup.lub.lu.se/record/3476790URI
  • https://doi.org/10.3945/jn.112.165605DOI
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-66226URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype
  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype

Anmärkningar

  • The association of glycemic index (GI) and glycemic load (GL) with the risk of type 2 diabetes remains unclear. We investigated associations of dietary GI, GL, and digestible carbohydrate with incident type 2 diabetes. We performed a case-cohort study nested within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study, including a random subcohort (n = 16,835) and incident type 2 diabetes cases (n = 12,403). The median follow-up time was 12 y. Baseline dietary intakes were assessed using country-specific dietary questionnaires. Country-specific HR were calculated and pooled using random effects meta-analysis. Dietary GI, GL, and digestible carbohydrate in the subcohort were (mean +/- SD) 56 +/- 4, 127 +/- 23, and 226 +/- 36 g/d, respectively. After adjustment for confounders, GI and GL were not associated with incident diabetes [HR highest vs. lowest quartile (HRQ4) for GI: 1.05 (95% CI = 0.96, 1.16); HRQ4 for GL: 1.07 (95% CI = 0.95, 1.20)]. Digestible carbohydrate intake was not associated with incident diabetes [HRQ4: 0.98(95% CI = 0.86, 1.10)]. In additional analyses, we found that discrepancies in the GI value assignment to foods possibly explain differences in GI associations with diabetes within the same study population. In conclusion, an expansion of the GI tables and systematic GI value assignment to foods may be needed to improve the validity of GI values derived in such studies, after which GI associations may need reevaluation. Our study shows that digestible carbohydrate intake is not associated with diabetes risk and suggests that diabetes risk with high-GI and -GL diets may be more modest than initial studies suggested. J. Nutr. 143: 93-99, 2013.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Beulens, Joline W. J. (författare)
  • van der Schouw, Yvonne T. (författare)
  • van der A, Daphne L. (författare)
  • Buckland, Genevieve (författare)
  • Kuijsten, Anneleen (författare)
  • Schulze, Matthias B. (författare)
  • Amiano, Pilar (författare)
  • Ardanaz, Eva (författare)
  • Balkau, Beverley (författare)
  • Boeing, Heiner (författare)
  • Gavrila, Diana (författare)
  • Grote, Verena A. (författare)
  • Key, Timothy J. (författare)
  • Li, Kuanrong (författare)
  • Nilsson, PeterLund University,Lunds universitet,Internmedicin - epidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Internal Medicine - Epidemiology,Lund University Research Groups(Swepub:lu)medf-pni (författare)
  • Overvad, Kim (författare)
  • Palli, Domenico (författare)
  • Panico, Salvatore (författare)
  • Quiros, J. R. (författare)
  • Rolandsson, OlovUmeå universitet,Allmänmedicin(Swepub:umu)olro0005 (författare)
  • Roswall, Nina (författare)
  • Sacerdote, Carlotta (författare)
  • Sanchez, Maria-Jose (författare)
  • Sieri, Sabina (författare)
  • Slimani, Nadia (författare)
  • Spijkerman, Annemieke M. W. (författare)
  • Tjonneland, Anne (författare)
  • Tumino, Rosario (författare)
  • Sharp, Stephen J. (författare)
  • Langenberg, Claudia (författare)
  • Feskens, Edith J. M. (författare)
  • Forouhi, Nita G. (författare)
  • Riboli, Elio (författare)
  • Wareham, Nicholas J. (författare)
  • Internmedicin - epidemiologiForskargrupper vid Lunds universitet (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Journal of Nutrition: Elsevier BV143:1, s. 93-991541-61000022-3166

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy