SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:26993"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:26993" > Influence of carcas...

Influence of carcass suspension on meat quality of Charolais heifers from two sustainable feeding regimes

Lundesjö Ahnström, Maria (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för livsmedelsvetenskap,Department of Food Science
Hessle, Anna (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för husdjurens miljö och hälsa (HMH),Department of Animal Environment and Health
Lundström, Kerstin (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för livsmedelsvetenskap,Department of Food Science
 (creator_code:org_t)
 
2009
2009
Engelska.
Ingår i: Animal. - 1751-7311 .- 1751-732X. ; 3, s. 906-913
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • This study investigated the effects of pelvic suspension on the meat quality of M. longissimus dorsi, M. semimembranosus and M. adductor from 35 heifers with at least 75% Charolais breeding. Two-thirds of the heifers were slaughtered directly from pasture at 18 months of age and one-third was finished indoors and slaughtered at 22 months. After slaughter and electrical stimulation one side of each carcass was re-suspended by either the achilles tendon or the pelvic bone. Longissimus muscles were aged 7 or 14 days and were then evaluated for drip loss, colour, shear force and sensory analysis. As compared to 18-month-old heifers, 22-month-old heifers were heavier, more muscular and fatter (P < 0.05). Intramuscular fat content increased with slaughter age (P < 0.003). Pelvic suspension reduced longissimus peak force values, total energy, pH and thawing losses (P < 0.05) in heifers slaughtered at 18 months. Semimembranosus showed the largest response to pelvic suspension with significantly lower peak force and total energy values. Finishing for 4 months did not affect longissimus shear forces. Achilles-suspended samples had lower shear force values after 14 v. 7 days of ageing. Pelvic-suspended samples aged 7 days were, however, just as tender as those aged 14 days. Sensory analysis of longissimus samples aged 14 days showed that samples from pelvic-suspended sides had higher tenderness, lower bite resistance, more meaty taste and less visible marbling compared with samples from achilles-suspended carcasses.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Veterinärmedicin (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Veterinary Science (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Husdjursvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Animal and Dairy Sience (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

  • Animal (Sök värdpublikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Lundesjö Ahnströ ...
Hessle, Anna
Lundström, Kerst ...
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Veterinärmedicin
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Husdjursvetenska ...
Artiklar i publikationen
Animal
Av lärosätet
Sveriges Lantbruksuniversitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy