SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Extended search

onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:30901"
 

Search: onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:30901" > EHEC's öde på frila...

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

EHEC's öde på frilandsodlade grönsaker

Alsanius, Beatrix (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Hortikultur,Horticulture
Burleigh, Stephen (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Hortikultur,Horticulture
Larsson, Christine (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Hortikultur,Horticulture
show more...
Suvinen Wallmark, Anneli (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Hortikultur,Horticulture
Rosberg, Anna Karin (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Hortikultur,Horticulture
Hultberg, Malin (author)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Hortikultur,Horticulture
show less...
 (creator_code:org_t)
 
2010
Swedish.
In: LTJ-fakultetens faktablad.
  • Other publication (pop. science, debate, etc.)
Abstract Subject headings
Close  
  • Sjukdomsutbrott orsakade av tarmsmittor (t.ex. Salmonella, Campylobacter, E. coli, Shigella, Norovirus) har tidigare främst förknippats med animaliska produkter. Under de senaste åren har dock utbrott relaterade till frukt och grönt ökat; 49 frukt- och grönt relaterade utbrott med ca 2500 sjukdomsfall registrerades under tiden 1997-2009. Mörkertalet är dock stort och kan beroende på sjukdomsalstraren vara 4-10 gånger högre. Fram till 2004 klassades hotet från frukt och grönt som ringa. Det svenska utbrottet av EHEC, en aggressiv form av E. coli, i samband med produktion av isbergssallad under hösten 2005, satte problemet med fekal förorening i frukt och grönt på den svenska agendan. Smittorna kan överföras i hela kedjan från jord till bord och problemet är mest påtagligt för frukt och grönt som konsumeras rå eller med minimal tillredning. Organisk gödsel och bevattningsvatten har identifierats som huvudsakliga smittkällor vid odling av frilandskulturer, men det finns även andra smittkällor, t.ex. vilda djur, husdjur och människor. För att förhindra dessa utbrott är det viktigt att bryta smittcykeln. Vi har studerat om E. coli, i synnerhet EHEC, överlever på grönt, när smittan överförts med bevattningsvatten. Vi använde oss av en EHEC-stam som inte kan framkalla sjukdom, men som i övrigt har de för EHEC unika miljömässiga egenskaperna (biokemisk EHEC). Enligt våra resultat minskar förekomsten av biokemisk EHEC med ökande tidsintervall mellan bevattnings- och skördetillfälle. Minskningen beror på halten av biokemisk EHEC i bevattningsvattnet. Val av E. coli-stam för provokation och analyssätt är väsentliga. För att undvika sjukdomsutbrott i samband med odling av persilja, ska ett intervall av 72 timmar mellan bevattning med smittat bevattningsvatten och skörd inte underskridas

Subject headings

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Trädgårdsvetenskap/hortikultur (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Horticulture (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Fisk- och akvakulturforskning (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Fish and Aquacultural Science (hsv//eng)
LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Publication and Content Type

pop (subject category)
ovr (subject category)

To the university's database

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Search outside SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view